вівторок, 13 червня 2017 05:30

"Не хочете румунський паспорт? Зробимо польський, але це дорожче"

— Переживала, що через безвіз нас усіх позвільняють. Шеф заспокоїв — без роботи не залишимося. Наш контингент — заробітчани. А працювати без оформлення в Європі не можна, — розказує 34-річний Артем Панасюк. Працює в одному зі столичних візових центрів-посередників.

У його фірмі за 75 євро (2,2 тис. грн. — ГПУ) виготовляють робочу візу до Польщі.

— Вчора подавали документи дві вчительки української мови. Під час канікул хочуть їхати до Любліна. На полуниці можна заробити 15 тисяч гривень за місяць. За сортування овочів і роботу на складі платять до 20 тисяч. Більшість клієнтів знаходив у "ВКонтакте". Створив там чотири робочі групи. Коли соцмережу закрили в Україні, перебрався на сайти безкоштовних оголошень.

У візовому центрі "Інтернешнл" можна отримати румунське громадянство. Для українців виготовлення документів коштує 1 тис. євро, для росіян — утричі дорожче.

— Эта услуга актуальна последние два года. Подаете пакет документов, платите деньги и ждете до восьми месяцев, — розповідає консультант Олена. — Не хочете румунський паспорт? Можемо зробити польський. Але це дорожче і доведеться чекати понад рік. Спочатку робимо карту поляка. А за рік подаємо документи на отримання громадянства. Потягне до 2 тисяч євро. З болгарським паспортом трохи складніше. Доведеться чотири рази їздити в Софію для подання документів і співбесіди, чекати 15 місяців, заплатити 3 тисячі євро. Я вас не агітую, але з румунським паспортом менше проблем. У нас недавно його оформив священик із дружиною і п'ятьма дітьми. Їздили на присягу в Румунію. Не переживайте, що в Україні заборонене подвійне громадянство. Половина депутатів мають по три паспорти — ізраїльський, панамський, американський.

У столиці працює понад 2 тис. візових центрів і фірм-посередників.

— Оформлювати документи через посередників простіше. Не треба самому збирати довідки, робити страховку, заповнювати анкету й займати чергу в посольство, — розповідає киянка Оксана Попович, 29 років. У її паспорті п'ять шенгенських віз. — Викинула на це більше 1,5 тисячі євро. Першу литовську на рік у чистий паспорт поставила за 400 євро. Потім економила на подорожах. Купувала тільки гарячі тури. Побувала в Іспанії за 4 тисячі гривень, Римі — за 5 тисяч. У Греції півмісяця відпочивала за 7 тисяч, коли тижневі тури туди продавали за 10.

Напарниці на роботі запропонували безкоштовне стажування в Іспанії. Річну візу через одну з таких фірм вона зробила за день. Заплатила 800 євро.

Киянин Назар Тимощук, 24 роки, на сайті оголошень продає туристичні і робочі візи в Польщу. За сприяння бере 2 тис. грн. За такою можна працювати 180 днів на рік. На виготовлення документа йде три тижні.

— Співпрацюю з кількома крупними підприємствами Варшави. Вони надсилають запрошення на роботу. Платите, коли отримуєте документ на руки. За 11 тисяч можу зробити візу на підставі воєводського запрошення. Вона дає право безвиїзно перебувати і працювати у Польщі 365 днів на рік. Литовська віза на п'ять років коштуватиме 400 євро (11,7 тис. грн. — ГПУ), — говорить телефоном Назар. — Я так сильно на безвіз не надіявся б. Як рвоне туди шваль із ДНР-ЛНР, нам кордони ще до осені позакривають.

Зараз ви читаєте новину «"Не хочете румунський паспорт? Зробимо польський, але це дорожче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути