Ексклюзиви
вівторок, 19 липня 2016 00:15

Навколо Чорнобиля згоріло 15 гектарів лісу

У зоні відчуження навколо Чорнобильської атомної станції 15 липня загорілося 15 га лісу й чагарників. Осередок вогню був у селі Буряківка. Рятувальники гасили полум'я з вертольота МІ-8 і трьох літаків ­АН-32П.

Поблизу Буряківки розташований пункт зберігання ядерних відходів. На нього вогонь не перекинеться, запевняють рятувальники. Радіаційний фон у зоні відчуження — в межах норми, до 0,4 мікрозіверта на годину (безпечний рівень — до 0,5 мкЗв/год. — ГПУ).

Торік 28 квітня в зоні відчуження згоріло понад 320 га лісу. Вогонь був за 25 км від атомної станції й за 10 км — від сховища радіоактивних відходів.

— Його підпалили браконьєри, які незаконно вирубують ліс, — каже народний депутат Борислав Береза, 42 роки.

У зоні відчуження будуватимуть сонячні електростанції

Верховна Рада дозволила розпоряджатися територією зони відчуження. Законопроект підтримали 234 нардепи. Тепер ділянки можуть пропонувати інвесторам. Наприклад, для зведення сонячних електростанцій.

— Закон змінить ставлення до зони відчуження. Ці території не законсервовані назавжди. Від дня трагедії минуло 30 років. За цей час зона стала безпечніша. Її потрібно використовувати для наукової діяльності, туристичних та економічних галузей. Ми врегулюємо тут містобудівну діяльність, видачу дозволів на використання водних об'єктів і викиди шкідливих речовин у повітря, — каже міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, 44 роки. — Наприкінці червня канадські підприємці пропонували звести в Чорнобилі сонячну електростанцію й біопаливний завод. Головною перешкодою була відсутність прав на розпорядження землею. Тепер закон відкрив для інвесторів зону відчуження.

Зараз ви читаєте новину «Навколо Чорнобиля згоріло 15 гектарів лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути