вівторок, 13 жовтня 2009 07:30

Натуральні продукти розкупили за чотири години

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Подружжя львів’ян Марта і Дмитро Менцінські тримають у суботу доньок-близнят Дзвінку і Дарію на ярмарку органічних продуктів на площі Ринок у Львові. Дівчатка їдять пшеничні хлібці ”Хрумтик” з екологічно чистого зерна, вирощеного на Харківщині
Подружжя львів’ян Марта і Дмитро Менцінські тримають у суботу доньок-близнят Дзвінку і Дарію на ярмарку органічних продуктів на площі Ринок у Львові. Дівчатка їдять пшеничні хлібці ”Хрумтик” з екологічно чистого зерна, вирощеного на Харківщині

Екологічно чистими продуктами торгували в суботу за Ратушею на площі Ринок у Львові. Сало, крупи, овочі, чаї та мед привезли 20 виробників із Закарпатської, Вінницької, Харківської областей.

Продукція на ярмарку вдвічі дорожча, ніж на ринках і в супермаркетах. За кілограм сала просять 70 грн, за півкілограмову головку сиру — 43, буряки продають по 8 грн за двокілограмову сітку, 200-грамова баночка акацієвого меду — 25. На упаковках круглі зелені наліпки із написом "Органік" свідчать про сертифікацію від інституту екологічного маркетингу в Швейцарії та міжнародної громадської асоціації "БІОЛан Україна". Покупці беруть по кілька упаковок трав"яних чаїв, пачок круп. Мед і сало беруть по 200–300 г на пробу.

40-річний Ференц Стойко із Закарпаття привіз на ярмарок екологічно чисте сало та ковбасу. Його 35-річна дружина Андрея не встигає нарізати продукти.

— Три роки свиней годуємо без спецдобавок, — розповідає господар. — У нас 40 свиней угорської породи мангалиця. Цілий рік пасуться на луках, а знаєте, яке на закарпатських пасовищах різнотрав"я — більше ста трав. Тому й сало особливо смачне, м"якеньке та біле.

Сировари із Хустського району Закарпатської області привезли сир, вироблений за швейцарською технологією. Молоко приймають у місцевих, сир без добавок визріває від трьох до 60 днів. Правлять по 86 грн/кг.

— Сир дуже смачний, після нього магазинний здається пластмасовим, — обговорюють продукт покупці.

За кілограм сала просять 70 гривень

35-річна львів"янка Марта Менцінська на ціни не зважає. Не оминає жодного намету на ярмарку. 2-річних доньок Дзвінку й Дарію бавить чоловік, дає пшеничні хлібці, які щойно купили.

— Дітей стараємося годувати тільки натуральними харчами, — розповідає Марта. — На базарі купую продукти у жіночок із села. Спочатку розглядаю продавців, беру овочі та молоко лише у господинь зі спрацьованими руками. А в магазинах купити органічні продукти неможливо, я не довіряю написам на упаковках про складники.

Екологічно чисті овочі та фрукти, злаки та бобові в Україні вирощують 118 фермерських господарств.

— Вони смачніші. Овочі та фрукти, вирощені без хімічних добрив і стимуляторів росту, містять менше води, відповідно — більше самої м"якоті. В органічній їжі більше вітамінів та необхідних мінералів, — каже керівник львівського клубу органічного землеробства Тетяна Чучко, 38 років.

Зараз ви читаєте новину «Натуральні продукти розкупили за чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути