
Екологічно чистими продуктами торгували в суботу за Ратушею на площі Ринок у Львові. Сало, крупи, овочі, чаї та мед привезли 20 виробників із Закарпатської, Вінницької, Харківської областей.
Продукція на ярмарку вдвічі дорожча, ніж на ринках і в супермаркетах. За кілограм сала просять 70 грн, за півкілограмову головку сиру — 43, буряки продають по 8 грн за двокілограмову сітку, 200-грамова баночка акацієвого меду — 25. На упаковках круглі зелені наліпки із написом "Органік" свідчать про сертифікацію від інституту екологічного маркетингу в Швейцарії та міжнародної громадської асоціації "БІОЛан Україна". Покупці беруть по кілька упаковок трав"яних чаїв, пачок круп. Мед і сало беруть по 200–300 г на пробу.
40-річний Ференц Стойко із Закарпаття привіз на ярмарок екологічно чисте сало та ковбасу. Його 35-річна дружина Андрея не встигає нарізати продукти.
— Три роки свиней годуємо без спецдобавок, — розповідає господар. — У нас 40 свиней угорської породи мангалиця. Цілий рік пасуться на луках, а знаєте, яке на закарпатських пасовищах різнотрав"я — більше ста трав. Тому й сало особливо смачне, м"якеньке та біле.
Сировари із Хустського району Закарпатської області привезли сир, вироблений за швейцарською технологією. Молоко приймають у місцевих, сир без добавок визріває від трьох до 60 днів. Правлять по 86 грн/кг.
— Сир дуже смачний, після нього магазинний здається пластмасовим, — обговорюють продукт покупці.
За кілограм сала просять 70 гривень
35-річна львів"янка Марта Менцінська на ціни не зважає. Не оминає жодного намету на ярмарку. 2-річних доньок Дзвінку й Дарію бавить чоловік, дає пшеничні хлібці, які щойно купили.
— Дітей стараємося годувати тільки натуральними харчами, — розповідає Марта. — На базарі купую продукти у жіночок із села. Спочатку розглядаю продавців, беру овочі та молоко лише у господинь зі спрацьованими руками. А в магазинах купити органічні продукти неможливо, я не довіряю написам на упаковках про складники.
Екологічно чисті овочі та фрукти, злаки та бобові в Україні вирощують 118 фермерських господарств.
— Вони смачніші. Овочі та фрукти, вирощені без хімічних добрив і стимуляторів росту, містять менше води, відповідно — більше самої м"якоті. В органічній їжі більше вітамінів та необхідних мінералів, — каже керівник львівського клубу органічного землеробства Тетяна Чучко, 38 років.
Коментарі