середа, 27 жовтня 2010 01:12

"Нас просто "вишибло" з життя на кілька годин"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Активісти громадських організацій Тернополя вимагають заборонити в місті продаж аромаміксів. Написали звернення до Служби безпеки й міліції.

— Під виглядом аромасумішей продають сильні синтетичні наркотики, — каже 48-річний Михайло Ратушняк з організації "Українська справа". — У світі траплялися випадки, що підлітки, покуривши цю травку, випадали з багатоповерхівок, бо плутали вікна з дверима. Наша влада і міліція, певне, не зрухається, доки і в нас чогось трагічного не станеться.

У Тернополі аромасуміші продають у підвалі на вул. Замковій у центрі. Вхід до магазину з двору. Біля дверей напис "Партімікс" латиницею із гаслом "Все, що не заборонено — дозволено". Запитую у продавця років 40 чи є щось сильнодійне.

— Є "Афган". Порція — 100 гривень. То воно сильне, — говорить він. — Я вам скажу чесно, сам не пробував. Але по тому, що розказують, то порівняно з конопльою воно ого-го.

Продавець запевняє, весь товар легальний:

— До того, щоб наш магазин закрили, не дойде. У цілому світі то курять, і нормально.

Студент педуніверситету Олег, 21 рік, пробував курити аромасуміші:

— Узяли за 200 гривень грам "Афгану". Половину скурили на двох. Нас просто "вишибло" з життя на кілька годин. Галюни були сильнєйші. Думав, що нам узагалі "білі тапки". Коли трішки попустило, виявилося, що вже півдня пройшло. Боліла голова, нудило.

У міліції кажуть, аромамікси — не наркотики.

— Ми проводили перевірку, брали зразки сумішей на експертизу, — розповідає 46-річний Федір Бортняк, головний міліціонер області. — Установили, що наркотичних речовин там немає.

59-річний Юрій Шугалей, головний лікар обласного наркологічного диспансеру, розповідає, що в аромасуміші додають синтетичні канабіноїди. Такі речовини є і в коноплях.

— Синтетичні наркотики набагато сильніші за природні, — зазначає. — Відповідно і вплив на організм шкідливіший, і звикання швидше. Велика доза може бути непоправною для організму. Попросту кажучи, така синтетика випалює мозок.

Лікар пояснює легальність аромасумішей тим, що законодавство, яке забороняє ту чи іншу речовину, не встигає за хіміками. Адже ті винаходять нові хімічні формули наркотику.

Зараз ви читаєте новину «"Нас просто "вишибло" з життя на кілька годин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути