пʼятниця, 25 листопада 2011 09:51

Наймасштабніші голодомори за останні 200 років

Великий голод в Ірландії 1845–1852. Померли близько мільйона людей, ще стільки ж емігрували. Населення острова скоротилося на 20–25%. Причини — фітофтора картоплі, основного продукту для третини людей. Під дощем селяни в лахмітті порпалися в землі, намагаючись знайти хоч щось. Британські володарі майже не допомагали, вивозили з Ірландії зерно. Були зацікавлені, щоб тамтешні селяни вимерли чи емігрували та звільнили землю. Для ірландців їхня історія поділяється на періоди "до Голоду" і "після Голоду".

Голод у російському Поволжі 1921–1922 років. Померли близько 5 млн людей. Це майже 5% населення регіону. Причиною голоду стала продрозверстка, у селян забирали весь хліб і навіть зерно для посіву. Чоловіки намагалися виїхати на заробітки. Голодувати залишалися жінки, діти й старі. "На вулицях сіл падають скошені голодом люди. Трупи прибирають, але не в могили, а ховають. Ріжуть на шматки і їдять", — писала газета "Саратовские Известия" в номері від 24 січня 1922-го.

Великий китайський голод 1958–1961 років. Померли від 15 млн до 43 млн людей, це 2–6% тодішнього населення країни. Псевдонаукові агрономічні експерименти, як ущільнення посівів у п'ять разів, призвели до неврожаїв і виснаження ґрунтів. Влада Китаю довго не визнавала голоду. "У другій половині 1959-го я їхав міжміським автобусом. При дорозі в канаві ми минали один труп за одним. Ніхто в автобусі не смів подати виду, що бачить їх. Я бачив, як розстрілювали людей, які казали правду про голод", — згадував кореспондент газети "Сіньхуа" Лу Баого.

Голод у Північній Кореї 1994–1998 років. Померли від 900 тис. до 3,5 млн людей, це від 4 до 15% населення країни. Причинами стали міжнародна економічна блокада, неефективна агропромислова політика та неврожаї. "У так званих благополучніших районах КНДР люди були такі голодні, що об'їдали качани кукурудзи до того, як вони дозріють", — писав дослідник ООН Ґейзел Сміт.

Голод у Сомалі, частинах Ефіопії та Кенії триває із середини липня 2011-го. Точні цифри жертв невідомі. За оцінками агентства міжнародної допомоги США, за перші два місяці голоду померли близько 30 тис. дітей віком до 5 років. Голодна смерть загрожує 3,2 млн людей через посуху та продовольчу кризу внаслідок громадянських воєн. Повстанці не дозволяють доставляти гуманітарну допомогу. Із Сомалі матері з дітьми пішки тікають через пустелю до Кенії. У дорозі багато помирають, їх наздоганяють і вбивають бойовики-ісламісти.

24

людини помирали в середньому щохвилини у червні 1933 року в Україні. Це був найбільший сплеск смертності від голоду. За місяць загинули понад 1 млн осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «Наймасштабніші голодомори за останні 200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути