пʼятниця, 18 червня 2010 02:03

"Найкраще мати блат із приймальною комісією"

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Зовнішнє незалежне оцінювання знань відбувається з восьми предметів. Українська мова та література обов"язкові для всіх абітурієнтів.

Другий обов"язковий  предмет — історія України для гуманітарних вузів та математика для технічних. Тестування розпочалося 2 червня. Випускники склали українську мову й літературу, іноземну мову (англійську, німецьку, французьку, іспанську), біологію, географію, математику. Вчора та сьогодні пишуть історію, 21-го — хімію. Останній тест 23 червня — фізика. З одного предмету треба набрати не менше 124 балів.

На тестування зареєструвалися 433 тис. осіб. Із них — 72% цьогорічні випускники, решта — попередніх років. Найстаршому абітурієнтові 64 роки.

Перед вступною кампанією Міністерство освіти внесло зміни до правил. Зокрема, крім результатів тестів, до уваги братимуть середній бал шкільного атестату. А деякі абітурієнти можуть відмовитися від тестів і складати вступні екзамени.

До львівських вузів можна потрапити за хабар. Так кажуть абітурієнти, які зараз складають тестування.

— Моя донька в школі завжди була відмінницею. Складає тести з української мови, математики та англійської. На початку 11-го класу найняли репетиторів із цих предметів. Двом платили по тисячі євро, одному — 1300, — розповідає 41-річна львів"янка Ірина, прізвища не називає. Її донька 17-річна Олена цього року вступає на юридичний факультет Львівської комерційної академії. Має пройти співбесіду у вузі.

— Результатів тестування ще нема, а співбесіду вже назначили. Я знаю, що Оленка набрала велику кількість балів, але ж треба підстрахуватися. За співбесіду платимо 3 тисячі євро. З ніг збилися, бо шукаємо, де позичити, — каже.

— За свою багаторічну практику не пам"ятаю, аби під час вступної кампанії робився такий безлад, як ці три роки, — каже 52-річний викладач Львівського національного університету ім. Франка. Він анонімно погодився розповісти про схеми вступу.

— До прикладу, на факультет на державну форму набирають 30 вступників. На тестуванні 40 абітурієнтів отримали максимальну кількість балів. Між ними треба вибрати, хто вступить. Студентом стане той, хто більше заплатить голові та членам приймальної комісії. Тому такий вступ називають "конкурсом гаманців". Також батьки своїм нащадкам купують медичні довідки про інвалідність, вони дають пільги при вступі. Або ж цільове скерування. Хто хоче стати правником, купує цільове скерування в прокуратурах, міліціях. Мовляв, ті документи по закінченні навчання гарантують працевлаштування. А там, як карта ляже. Хто через п"ять років перевірить? Та найкраще мати блат із приймальною комісією. Зараз абітурієнти здають документи до багатьох навчальних закладів. У списках на факультет висить по кілька сотень абітурієнтів. Комісія в цьому хаосі й робить свою справу.

Зараз ви читаєте новину «"Найкраще мати блат із приймальною комісією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути