середа, 13 червня 2012 00:00

Найкраще до Євро підготувався Львів

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

У перші дні чемпіонату в Україну приїхало значно менше іноземців, ніж очікували. Причини цього — політичний бойкот і погана іміджева кампанія організаторів, уважає експерт із питань підготовки України до Євро-2012 Андрій Капустін, 54 роки.

— Київ до турніру підготувався гірше, ніж гадали, — говорить експерт. — Починаючи від стану доріг і закінчуючи спотворенням Андріївського узвозу. А перед самим відкриттям стався скандал із підготовкою кемпінгу для шведів на Трухановому острові. Коли поселялися вболівальники, там ще не було води та світла.

Байдужі до футболу кияни нарікають на столичну владу. Бо перекроїли транспортні маршрути, на місяць перекрили Хрещатик. Тому створили додаткове навантаження на інші види транспорту. Місць для проживання для гостей достатньо, бо їх приїхало набагато менше. Найкраще підготувалися ресторани і заклади громадського харчування. У фан-зоні пиво ллється рікою, смажаться гамбургери-чебуреки, святковий настрій. А от поза цим "потьомкінським селищем" столики кафе, барів та ресторанів порожні. Ресторатори розчаровані. Найбільший ідіотизм — із кнуром, якого поселили на Хрещатику. Якщо його не приберуть, зчиниться скандал.

Далі від центру столиці ніякого Євро не видно. Ті самі "вбиті" міжквартальні дороги, незасипані ями й траншеї, дірки в асфальті, купи сміття, битого скла, будівельних відходів. На Русанівці, скажімо, постійні перебої з вуличним освітленням, і влада цим не переймається. Ніяких ознак великого європейського турніру тут не побачиш. До того ж міське начальство не знає, як поводитися під час таких великих подій. Почали розганяти бабусь, що торгують біля переходів метро, хоча треба було упорядковувати столицю.

Поки що найкращі відгуки про підготовку до Євро надходять зі Львова. Святкова атмосфера, пристойний сервіс, привітні люди. Якщо там навіть вулиці почали мити шампунем, це про щось говорить.

У Харкові зручніше місце для фан-зони, тому нема такого перекриття вулиць, як у Києві. Були проблеми з поселенням іноземців у неіснуючі кемпінги. Іноземці заплатили гроші, а опинилися або в чистому полі, або в жахливих умовах. Стадіон і прилегла територія підготовлені добре. Були нарікання іноземців на погані умови в Донецькому кемпінгу, але місцева влада це спростовує.

Значних інцидентів поки що не було через те, що приїхало мало вболівальників. Основний потік прийняв Львів. Інші міста великого напливу іноземців ще не побачили. Більшість прилітають на певний матч і після нього відлітають, затримуватися в Україні не хочуть. Ті, кого цікавить лише футбол, не звертають увагу на якісь побутові незручності. Шведи кажуть, що за такі невеликі гроші отримати подібний екстрим у Європі неможливо, але в кемпінгу довго не проживеш за два-три дні треба переїжджати у пристойний готель.

Нормально працюють усі стадіони й аеропорти. Достатньо непогано діє міліція, що підтвердило УЄФА. Було тільки одне незначне зіткнення між українськими і російськими фанатами у Львові. Наші менти поки що не бикують — певно, їм дали команду "не пакувати". Після матчу Україна — Швеція правоохоронці поводилися коректно навіть тоді, коли шведи мочилися біля стін. Чомусь столична влада не передбачила мобільних туалетів уздовж їхнього маршруту на Труханів острів.

Слава Богу, не підтвердилися страшилки європейців про расизм в Україні. Політичний бойкот Євро нікуди не дівся. Неприїзд керівників провідних держав і далі б'є по іміджу України. Футбол піде, а осад залишиться. Влада провалила промоцію та рекламу країни, і ми це зараз розхльобуємо повною ложкою.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще до Євро підготувався Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути