пʼятниця, 21 липня 2017 06:55

Найдорожче навчатися на юриста й стоматолога, найдешевше — на вчителя

— Обрала три спеціальності — міжнародні відносини, політологію та готельно-ресторанну справу. У пріоритеті — Національний університет "Львівська політехніка". Хочу вивчати там міжнародні відносини та суспільні комунікації, — розповідає 17-річна Євгенія Соломіна з села Вишнопіль Старокостянтинівського району Хмельниччини. — Подала дев'ять заяв до восьми університетів.

Також вступатиме до вузів у Хмельницькому, Чернівцях, Острозі та Ірпені.

— Цьогоріч кількість бюджетних місць зменшили. Коли обирала університети, зважала як на їхню престижність, так і на вартість навчання.

Контрактне навчання подорожчало на 2–4 тис. грн залежно від спеціальності, порівняно з минулим роком.

— Навчальні заклади змушені підвищувати плату хоча б через інфляцію. Чіткої методики формування вартості освіти немає. Не визначені показники, від яких має залежати ціноутворення. Інакше б навчання коштувало значно більше, — каже експерт із питань освіти Андрій Черних, 36 років.

Вартість навчання залежить від регіону, престижності університету та кваліфікації викладачів. Найвищі ціни — у столичних вузах. Вивчитися на англійського філолога тут коштує від 19 до 31 тис. грн на рік, журналіста — від 19 до 40 тис. грн, фахівця з комп'ютерних технологій — від 17 до 44 тис. грн. Найдорожча освіта — для майбутніх юристів і спеціалістів із міжнародних відносин у Національному університеті ім. Тараса Шевченка. Платитимуть від 20 до 46 тис. грн за рік.

На інженерних факультетах технічного університету "Київський політехнічний інститут" навчання коштує від 12 тис. грн, на інформаційних технологіях — близько 24 тис. грн. ­Отримати освіту вчителя в Національному педагогічному університеті можна за 16 тис. грн. У Національному медичному університеті ім. О. Богомольця найдешевше вивчитися на педіатра та фармацевта — 24,6 тис. грн на рік. Найдорожче — на стоматолога, 33,4 тис. грн.

— Щороку складаємо новий кошторис. Є формула розрахунку витрат, де враховані оплата праці, вартість комунальних послуг, утримання матеріально-технічної бази, — розповідає Володимир Бугров, 49 років, проректор із науково-педагогічної роботи університету ім. Шевченка. — Ми повинні компенсувати витрати на підготовку студента. Ціни підняли на 5 відсотків. Найбільше — на право і міжнародні відносини. Найменше — на математику, механіку та фізику.

В університетах обласних і районних центрів навчання на 2–4 тис. грн дешевше, ніж у Києві. Наприклад, у Вінницькому національному медичному університеті імені Миколи Пирогова рік на педіатрії коштує 23 тис. грн, стоматології — 34 тис. грн. В Одеському національному медичному університеті майбутній стоматолог платитиме 25 тис. грн, фармацевт — 16 тис. грн.

Юридична освіта в регіонах обійдеться від 14 до 24 тис. грн. Найдорожче — у Харкові, у Націо­нальному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого. Навчання в педагогічних вузах обласних центрів коштуватиме 10 тис. грн, англійська філологія — від 9 до 22 тис. грн, економіка — 8–12 тис. грн.

На бюджет переводять відмінників

У більшості вузів на безкоштовне місце, яке звільнилося на потоці, переводять студентів-контрактників. У пріоритеті — відмінники й діти з малозабезпечених сімей.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожче навчатися на юриста й стоматолога, найдешевше — на вчителя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути