Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2007 07:00

Над Ельбрусом підняли прапор УПА

Автор: фото: Борис ГОРА
  22-річна киянка Світлана Поліщук, 20-річний Ярослав Дмитришин зі Зборова Тернопільської області та 21-річний Василь Полевий із Кам’янця-Подільського на Хмельниччині розгорнули над Ельбрусом прапор УПА на честь сторіччя її командира Романа Шухевича
22-річна киянка Світлана Поліщук, 20-річний Ярослав Дмитришин зі Зборова Тернопільської області та 21-річний Василь Полевий із Кам’янця-Подільського на Хмельниччині розгорнули над Ельбрусом прапор УПА на честь сторіччя її командира Романа Шухевича

Українські туристи на чолі з тернополянином Борисом Горою, 38 років, повернулися з мандрівки кавказькими горами. Присвятили її сотій річниці від дня народження командира Української повстанської армії Романа Шухевича. На найвищу вершину Кавказу — Ельбрус (5642 м над рівнем моря) — підняли портрет генерала.

— Двотижневу подорож на Кавказ розпочали 30 червня, — розповідає 21-річний Роман Задорожний із тернопільського туристичного клубу "Кристал". — Поїздом дісталися Мінеральних Вод, 2 липня вже були на маршруті. Здолали чотири гірські перевали, щоб акліматизуватися на висотах. Ночували в наметах, на зупинках готували їжу — суп із брикетів, різноманітні каші.

З останнього табору на висоті 4200 м Борис Гора з дружиною Світланою повів на Ельбрус десятьох туристів із Тернополя, Києва, Полтави та Кам"янця-Подільського. Від шквального вітру на гірських схилах ховалися в наметах.

— Будували навколо них "оборонні фортеці" — обкладали їх по периметру стінами зі снігу, — розповідає Борис Гора. — Над такою "фортецею" підіймали жовто-блакитний прапор, тож кілька українських груп, що проходили поряд, заходили до нас розпитатися, хто ми і звідки. На вершині Ельбрусу постояли всього кілька хвилин — пронизливий вітер шарпав немилосердно, але встигли розгорнути плакат із портретом героя і прапор УПА.

Дорогою додому туристи провідали рідну сестру Романа Шухевича 85-річну Наталію. Жінка мешкає у столиці Кабардино-Балкарії.

— Про свій приїзд пані Наталію не попереджали — не знали, чи випаде нам потрапити у Нальчик, — каже Борис Гора. — Коли прийшли в гості, Наталія Йосипівна дуже зраділа. Трохи бідкалася, що не встигла нічого наготувати.

Сестру Шухевича радянська влада заарештувала у вересні 1940 року й засудила до десяти років ув"язнення і п"яти років заслання на уральські лісоповали. Наталія Йосипівна провела шість років у таборах і десять — на поселенні в Казахстані. Там познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Муталіфом Гіргаєвим. Балкарця виселили в казахські степи, як представника ворожого народу. У його рідному Нальчику подружжя з донькою мешкає з кінця 1950-х, удома розмовляють виключно українською. Взяти участь у вшануванні сторічного ювілею свого брата в Україні Наталія Йосипівна не змогла: чоловік майже втратив слух.

На згадку про гостини туристи подарували сестрі Романа Шухевича портрет брата, який кілька днів тому винесли на Ельбрус.

Зараз ви читаєте новину «Над Ельбрусом підняли прапор УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути