середа, 21 квітня 2010 06:53

На вшануванні отамана освячували ножі

Автор: фото: Наталія ПИСАРЄВА
  Українці з польського міста Перемишль грають на тулумбасі в селі Мельники Чигиринського району на Черкащині
Українці з польського міста Перемишль грають на тулумбасі в селі Мельники Чигиринського району на Черкащині

У неділю в селі Мельники Чигиринського району Черкаської області вшановували пам"ять головного отамана Холодноярської республіки Василя Чучупаки. Він загинув 25-річним у бою з більшовиками 12 квітня 1920 року.

Вулиці села заставлені автівками. Люди ходять у військових одностроях і вишиванках. Місцеві в цей час садять картоплю.

У центрі біля школи стоїть пам"ятник героям, встановлений 2004-го. Поруч козацький тулумбас (український ударний інструмент. — "ГПУ"). Його привезли українці з польського міста Перемишля. Вони називають себе "чорними козаками", мають прапор "Україна або смерть". Схожий був у холодноярців.

— В уставі козаків-холодноярців був пункт: козаком не може стати судимий, — вигукує 58-річний Василь Шкляр, письменник, автор романа про холодноярців"Чорного Ворона". — А ми президентом судимого обрали.

На завершення мітингу приїздить письменник Іван Драч. Ведучий говорить, він, як завжди, спізнився на годину. Усі йдуть після мітингу на цвинтар — до могили вояків Української Народної Республіки і місця загибелі Василя Чучупаки. Потім їдуть до ставка. Варять кашу, п"ють горілку. Одночасно із застіллям освячують довгі ножі з широкими лезами.

— Кожна річ, що використовується для богоугодного діла, може бути освячена, — пояснює владика Української автокефальної православної церкви Іларіон. — Якщо це зброя для захисту Вітчизни, то її можна освятити.

До війни Чучупак вчителював

Василь Чучупак (1894–1920) — військовий і громадський діяч часів Української Народної Республіки. Головний отаман Холодного Яру. 10 квітня 1919-го підняв повстання "проти комуни та Совєтської влади, за самостійність". На території Черкащини, що найдовше протрималася вільною від окупації більшовиків, користувався авторитетом. Аби вбити отамана, чекісти розробили спецоперацію.

Зараз ви читаєте новину «На вшануванні отамана освячували ножі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути