вівторок, 22 березня 2016 07:40

На розмінування Донбасу піде 10 років

Автор: ФОТО З САЙТА www.gov.ua
  На Донеччині під Маріуполем сапери ліквідовують наслідки бойових дій. У першу чергу перевіряють дороги та узбіччя на міни й снаряди
На Донеччині під Маріуполем сапери ліквідовують наслідки бойових дій. У першу чергу перевіряють дороги та узбіччя на міни й снаряди

— Найбільше замінована лінія розмежування й ділянки довкола опорних пунктів, де є наші бійці. Прикривають тили й відрізують шлях ворогові, — каже начальник інженерної служби 92-ї окремої механізованої бригади підполковник 41-річний Костянтин ­Баканов.

Однією з вимог під час Мінських переговорів було розмінування звільнених територій. Масштаб замінувань досі невідомий. За два дні група Костянтина Баканова зібрала понад 400 одиниць боєприпасів — від снарядів для гранатометів до розривних ­набоїв.

Розмінуванням також займаються 58 саперів Державної служби з надзвичайних ситуацій Донеччини. Серед 18 одиниць їхньої техніки 90% — автомобілі часів СРСР.

— У районі Трьохізбенки, Лобачевого, Лопаскіного Новоайдарівського району Луганської області було багато обстрілів мінометами. Постійно знаходимо там мінометні й касетні міни, артилерійські снаряди, — продовжує Костянтин Баканов. — Зараз очищуємо селище Передільське (Станично-Луганського району на Луганщині. — ГПУ) й дачні ділянки неподалік. По ньому випустили багато "Смерчів" (система зал­пового ракетного вогню калібром 300 мм. — ГПУ). Знищили 12 снарядів. Із землі дістаємо екскаватором і доставляємо на полігон. Раніше підривали у Трьохізбенці. Сьогодні, за Мінськими угодами, не можемо використовувати там вибухівку навіть для знешкодження снарядів. Робимо це в районі Дмитрівки. Минулого тижня знайшли кілька касетних снарядів. Незабаром знищимо їх. Кожен має заряд і сотню вибухонебезпечних малих елементів. Найчастіше від них страждають мирні жителі, особливо діти. Їх приваб­лює яскраве забарвлення боєприпасів.

Підривалися військові й цивільні. Люди бояться їздити власними полями. Звертаються до сільради, а та нас викликає.

Територію Донеччини, де тривали бої, сильно замінували. Луганщини — значно менше. Потрібне сучасне обладнання і фахівці, які навчать користуватися ним. Зараз працюємо у бронежилетах і шоломах. Зовнішня допомога — необхідна. Особливо — роботи, що підходили б до снарядів і оглядали їх. Також потребуємо датчиків розтяжок, яких не маємо на озброєнні. Сапери вудками шукають розтяжки. У лісі помітити їх очима майже неможливо. Тому ходимо з вудками. Якщо кінчик у щось впирається — дивимося.

Особливо небезпечними є протипіхотні міни. "Вистрибують" із землі й вибухають на висоті 90 сантиметрів. Їх ще називають "чорними вдовами". Розлітаються на півтори тисячі скалок на 40 метрів. Від гранати є шанс уціліти, а від "чорної вдови" — ні. Її важко розгледіти. Минулого тижня знайшли таку. Невідомо навіть, хто поставив. Може, "Айдар". А може, й диверсанти. Усі міни, що встановлюють Збройні сили, записані у формулярах. Раз на тиждень перевіряємо — вибухнула чи ні. Може, хтось хотів зняти чи собака пробіг і підірвався. Зняти цю міну неможливо. Можна тільки підірвати на місці.

На розмінування Донбасу потрібно років 10. Аби тільки не стріляли бойовики. Бо, коли сапери ходять на лінію розмежування, їх можуть поцілити снайпери. Маємо спеціалістів, які хочуть розміновувати. Але, як є загроза, працювати важко. Бувало, екскаватор риє, а по кабіні чи радіатору гатять. Зараз більш-менш дотримуються перемир'я. Місяців зо два на Луганщині майже не стріляють.

Коротко

Поблизу Авдіївки в неділю, 20 березня, на міні підірвалася вантажівка. Загинули двоє бійців Збройних сил України, за інформацією речника штабу АТО Сергія Жмурка.

Стела "Росія" з'явилася в центрі окупованого Донецька 18 березня. Її встановили під час мітингу прихильників так званої ДНР. Зібралися з нагоди другої річниці анексії Криму. Стелу розмістили у сквері неподалік площі Леніна. Більшість мітингарів, зокрема студентів, привіз автобус. Перед присутніми виступив керівник бойовиків Олександр Захарченко.

— События в Крыму воодушивили Донбасс на борьбу, которую мы ведем, — каже Захарченко.

Позиції ЗСУ обстрілювали з танка бойовики в неділю неподалік Авдіївки. А під Новотроїцьким атакували ДРГ. Про це розповідає речник штабу АТО Сергій Жмурко. На Донецькому напрямку зафіксували 28 обстрілів. Зафіксували 12 пострілів із танку по опорних пунктах українських військових в районі Авдіївки. Також до обстрілів долучили БМП, зенітну установку та гранатомети.

На території окупованого Донбасу неможливо провести вибори відповідно до українського законодавства. Про це заявив керівник бойовиків ДНР Олександр Захарченко.

Вибори в республіці, за його словами, мають відбуватися за міжнародними стандартами ОБСЄ. Вони влаштовують не лише нас, а й Європу і світову спільноту.

МНС Росії формує 50-ту автоколону "гуманітарної допомоги" для Донбасу. Вантажівки виїхали з Підмосков'я до Ростовської області.

— Колона вирушить на Донбас 24 березня і доставить понад 1,1 тисячі тонн гуманітарних вантажів, — кажуть у російському МНС.

Машини везуть на Донбас про­дукти, насіння для посівної кампанії та літературу для школярів і ­студентів. Останній російський "гумконвой" прибув на окуповані території Донбасу 18 лютого. Привіз бойовикам зброю і боє­припаси.

1717 снарядів і мін минулого тижня бойовики випустили по позиціях українських військових. 235 разів застосовували важке озброєння. Про це кажуть у прес-центрі штабу АТО. 51 снаряд випустили з танка, 94 — з артилерійських систем калібру 122 мм, 508–120 мм та 1064 міни. Найгарячішою точкою в зоні АТО залишався район промзони в Авдіївці.

Зараз ви читаєте новину «На розмінування Донбасу піде 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути