четвер, 14 серпня 2008 07:06

На монастирі в Чернігові поставили сонячні батареї

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Отець Войцех Банашок із дзвіниці показує сонячні батареї на даху монастиря
Отець Войцех Банашок із дзвіниці показує сонячні батареї на даху монастиря

Католицький монастир у Чернігові схожий на православну церкву з великим будинком священика поряд. На південному скаті покрівлі закріплені три блоки сонячних батарей. Їх використовують, щоб нагрівати воду. Перехожі спершу сприймали їх за антену.

— Поки що в монастирі живуть двоє: я і отець Генріх, — розповідає з польським акцентом 33-річний отець Войцех Банашок. — Коли тут буде 7–8 чоловік, сонячна батарея працюватиме на повне навантаження. Тоді зможе окупитися за два роки. У нас стоять три панелі батарей і бойлер на 300 літрів. Вода в ньому нагрівається до 60 градусів. Сьогодні не дуже сонячний день, то вона 46 градусів.

Установити сонячні батареї священикам порадив Тадеуш — майстер, який робив тут воду, опалення й каналізацію.

— Він у Польщі має фірму, ми його давно знаємо. Тому за роботу він брав мізер, — каже отець Войцех. — Тадеуш з отцем Генріхом закупили батареї у Польщі, бо там дешевше. І майстер уже працював із такими. Одна панель обійшлася у півтори тисячі злотих — десь 3,5 тисячі гривень.

Сонячні батареї виготовлені з мідних трубок, в які залито автомобільний антифриз, щоб система не замерзала. Трубки викладено зигзагом у чорному коробі, накритому склом. Електронасос перекачує у змійовик бойлера нагрітий антифриз, який віддає тепло воді. Стінки бойлера утеплені, тому вода залишається гарячою навіть на ранок. Систему контролює електронний пристрій. Він коштує майже $100.

Войцех Банашок розказує, що в Польщі на багатьох приватних будинках установлені сонячні батареї. Окупляться вони за рік.

— Перші з"явилися років п"ять тому. Спочатку були дорогими, потім поступово дешевшали. Часто можна побачити навіть вуличні ліхтарі на сонячних батареях. Газ і електрика все ростуть у ціні. У Польщі вони значно дорожчі, ніж в Україні, — зауважує священик.

Зараз ви читаєте новину «На монастирі в Чернігові поставили сонячні батареї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути