середа, 06 серпня 2008 07:02

На могилі Сірка справили козацьку тризну
5

Камінь і хрест зі старої могили козацького отамана Івана Сірка у селі Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині
Фото: фото: Юрій МОСКАЛЕНКО
Дніпропетровська пара приїхала сфотографуватися біля пам’ятника Іванові Сірку
Колишній учитель історії Леонід Бурда (у центрі) з Капулівки розповідає козакам про рід отамана Сірка
Козацька чайка ”Спас” у водах Каховського водосховища. Львівські мореплавці йшли Дніпром із Києва
Актриса Марія Капніст була далекою родичкою отамана Івана Сірка. Востаннє на його могилу у Капулівці жінка приїжджала у 1990-му, коли святкували 500-ліття козацтва

Автобус, який курсує з райцентру Нікополь Дніпропетровщини до села Капулівка, суботнього ранку переповнений. За кілометр до села зупиняємося — попереду довга вервечка автобусів та легковиків. Поміж машинами походжають люди у вишиванках і напіввійськових нарядах. У багатьох при боці справжні шаблі.

— О! Та це козаки вчора звечора бахкали у свої гармати! — припускає  пасажирка в салоні.

Щороку в перші вихідні серпня в Капулівці справляють тризну за козацьким отаманом Іваном Сірком. Тисяча козаків із Нікополя, Кривого Рогу, Дніпропетровська, Запоріжжя та Києва 2 серпня з"їхалися на панахиду.

70-річного Леоніда Бурду, колишнього вчителя історії сільської школи, у Капулівці шанобливо кличуть "батьком". Чоловік доглядає за могилою Івана Сірка.

— Уперше полководця поховали 2 серпня 1680 року на козацькому цвинтарі біля Січі, — розповідає Леонід Федорович. — Після невдалої спроби гетьмана Івана Мазепи здобути для України незалежність 1709-го російський цар Петро І наказав зруйнувати Січ. Тоді ж сплюндрували кладовище. Валили арканами хрести. Зі свіжих могил витягали козацькі тіла, відрубували їм голови, вішали. Росіяни хотіли позбиткуватися з Івана Сірка, але капуляни врятували тіло. Напоїли карателів. Поцупили труп отамана й перепоховали його в клуні. 1732 року козаки викупили в капулівського діда Мазая шмат землі й перенесли могилу Сірка. Через 20 років росіяни розбили камінний надгробок, зрили курган, але до труни не докопалися. Коли відійшли, селяни за кілька днів відновили курган. Землю нагортали чотириметровою дубовою дошкою, із боків до якої впрягли по парі волів.

Могила простояла до 1967 року, доки Каховське водосховище не підступило до неї впритул.

— Курган розрили при світлі фар і ліхтариків, — згадує Бурда. — Пошкодили бульдозером гріб. Кістки отамана переклали в просту соснову труну й перепоховали на нинішньому місці. Поклали Сірка в чужий курган — у могилу якогось скіфського царя. Голову відправили в Москву професору Герасимову, щоби зробив скульптурний портрет. Череп повернули лише 1990 року. Він 10 літ припадав пилом у сейфі Нікопольської райради, аж доки 21 серпня 2000-го кістки не переклали в нову дубову труну.

Леонід Бурда каже, на круглі дати на могилу Івана Сірка приїздять нащадки отамана.

— У Сірка було двоє синів й двоє дочок, — розповідає. — Хлопці загинули в боях, а про дочок історія згадок не залишила. Зосталися дальні потомки його брата. Однією з них була акторка Марія Капніст. Вона знімалася у фільмах "За двома зайцями", "Дике полювання короля Стаха", "Іванна", "Руслан і Людмила". Потомствена графиня народилася 1915 року. Приїжджала на могилу Сірка 1990-го. Жила в мене. Прогомоніли з нею про її пращура цілу ніч. Люди в селі тицяли пальцем на погруддя Сірка й дивувалися, як вона схожа. Три роки потому Марія Ростиславівна померла.


Зараз ви читаєте новину «На могилі Сірка справили козацьку тризну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути