середа, 21 квітня 2010 06:40

На Лук"янівці демонтували кіоски

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Кран піднімає 19 квітня кіоск біля столичної станції метро Лук’янівська. Того дня із площі на штрафмайданчик вивезли шість кіосків, що належать підприємцям
Кран піднімає 19 квітня кіоск біля столичної станції метро Лук’янівська. Того дня із площі на штрафмайданчик вивезли шість кіосків, що належать підприємцям

"Бійка може бути. Але п"ять років уже напади відбиваємо. Раніше нас зносили вночі. Приїздили спортсмени, усіх били", — розповідає "ГПУ" один із продавців кіосків біля станції метро Лук"янівська в Києві. Їх 19 квітня почали демонтувати і відвозити на штрафмайданчик працівники столичного Головного управління контролю за благоустроєм.

— Минулої осені на Шулявці була ніч довгих ножей, — продовжує продавець. — 700 київських родин захищали свої кіоски, блокуючи крани. Отак і ми будемо захищатися.

Продавців 30 кіосків попередили про їхній демонтаж об 11.00. Із цього часу половина зачинилися. Власники підігнали автівки так, аби кран не міг заїхати і підчепити споруду.

О 13.00 приїжджають пожежники та інспектори ДАІ. Поряд зупиняється автокран. Першими комунальники хочуть забрати з вулиці магазини на тролейбусній зупинці. Двоє чоловіків з управління благоустрою у камуфляжному одязі прихиляють драбину і залазять нею на дах. Продавець Катерина Панькевич, 44 роки, поспіхом збирає в коробки журнали та книжки.

— Чекайте, не чіпляйте кришу! — кричить Катерина. — Торгуємо тут 15 років. Власник точки — Володимир Томашкевич, ветеран Афганістану. Був двічі поранений, контужений. Це наш єдиний прибуток, аби вижити. Ми і Юлєчке писали, і Черновецькому. Вони сказали благоустрою не чіпати людину. А хто там слухає...

Власники кіосків бігають за чиновниками, які керують роботами, показують документи.

— Маємо всі дозвільні документи з району. А це — представники міського благоустрою. Їм наші документи не підходять. У нас із дружиною тут два кіоски. На них утримуємо двох дітей. Учимо їх у вузі. У нас більше нічого немає. На що жити? — каже Геворг Караханян, 49 років. — Я голосував за Януковича. У мене і запис на телефоні про це є.

— За два дні побачите — знову стоятимуть кіоски, тільки інші. У місті вже говорять: "Це магазинчик — Басса, то — Довгого, а ці — Черновецького", — шепоче підприємець, представлятися не хоче.

У понеділок на Лук"янівці демонтували шість кіосків.

— У Києві нема кіосків, які належать підприємцям, — коментує "ГПУ" Олег Соскін, 55 років, директор громадського Інституту трансформації суспільства. — Мислимо логічно. Хто може дати дозвіл на незаконний кіоск, в якому нема касових апаратів? Тільки мер, його заступники і його ж представники в районах. Кіосків — тисячі. Думаю, з одного Черновецький отримує третину чи половину денної виручки. За менші гроші міський голова не погодився б їх "кришувати".

Зараз ви читаєте новину «На Лук"янівці демонтували кіоски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути