вівторок, 14 лютого 2017 07:35

"На хабар скидалися родичі, друзі та сусіди"

"В декабре рожала сына. Страшно вспоминать. Дорогие женщины, платите сразу, сколько вам скажут. Иначе потом проблем будет больше", — пише в соцмережі 23-річна Альона Сомик із Донецька.

— Не планували народжувати тут, — розповідає Сомик. — Після свят мали їхати у Дніпро. Домовилися з пологовим, щоб поклали у платну палату за 3 тисячі гривень. Термін поставили у другій половині січня. Моя акушерка говорила, можу ще й переносити, бо хлопчик. Але перед Новим роком відійшли води. Кинулися по пологових. У перший не прийняли. Мовляв, усі розійшлися на свята. У наступний через мамину знайому взяли. Черговий лікар сказав принести 40 тисяч рублів (18,9 тис. грн. — ГПУ). Відповіла, немає. А він: "То наро­джуй сама". За кілька годин важких переймів готова була віддати все, аби медики щось зробили. Подзвонила чоловіку й прокричала в трубку, щоб бігом шукав гроші. Бо помру разом із дитиною. Ми трохи відкладали на пологи в Україні. Приніс. Написав розписку, що до ранку буде решта суми. Аж тоді ­вкололи знеболювальне, медсестра прибігла робити масаж. Син народився наступного дня. Весь синій, бо довго був без води. У таких випадках роблять кесарів розтин. Нас не виписували, бо в малюка не розкривалися легені. Лікар переживав — як помре, то не заплатимо. Знайшли десь нормальний апарат і малий почав дихати сам на третій день. Але тепер, як плаче — синіє. Аби заплатити хабар, скидалися родичі, друзі та сусіди.

В палаті лежали ще чотири мами — всі платили. Найменша ціна — 4,7 тисячі гривень. За умови, якщо пологи не перші, без ускладнень і почалися вчасно. Медики самі придумують суми. Мовляв, залежать від виплат в Україні. Можуть сказати і 10, і 100 тисяч, — додає Альона. — І поскаржитися нікуди. В поліції заяв не беруть. Сусідка, мати-одиначка, носила. Заяву прийняли, але свідоцтво про народження дитини не дали. Не довела навіть, що стояла на обліку. Прийшла по довідку. Лікарка каже: може, ви мертве дитя народили? Як заплатила, отримала документ у пологовому.

Пологові Донецька розташовані на околицях, неподалік лінії обстрілів. У дні активних обстрілів породіль не приймають.

— Было, что роды принимали в подвале. Снарядом побило окна, — говорить акушер-гінеколог Сергій Петрович. — Працювати на окупованій території небезпечно. Ліків і техніки немає. Аби зробити кесарів розтин, мушу замовляти препарати в Україні чи Росії за власні гроші. Засіб для розкриття легень у немовляти коштує кілька десятків тисяч гривень. На лікарню його не завозять. Зарплата мізерна — 6–7 тисяч рублів (3,2 тис. грн. — ГПУ). А жити за щось треба. Просимо в породіль. Отримують гроші на дитину на окупованій території і в Україні. Кому зовсім нічим платити, просимо повернути хоча б за ліки.

Породіллі все частіше наро­джують удома. Медики вимагають заяву, що не матимуть претензій за ускладнення під час пологів.

— Рожала дома в Луганске. За роды врач захотел 2 тысячи гривен. Меня устроило, в больнице вдвое дороже. Рожала второго. Врач следил за процессом и перерезал пуповину, — розповідає 29-річна Любов. — У довідці написав, наро­джувала в пологовому. Дитину оформляла в Україні, місце народження вказали Луганськ.

Жінки кажуть, раніше на пологи могли оформити кредит. Тепер гроші збирають по рідних і знайомих.

— На территории Донецка нет ни одного банка, где можно взять кредит, — каже 34-річна Ольга. — Позичаємо, продаємо речі. Ломбарди працюють. За народження сина віддала свій золотий набір прикрас.

Дають українські свідоцтва про народження

Матері, які проживають на окупованій території, отримують допомогу при народженні дитини 21 тис. рублів (9,7 тис. грн. — ГПУ). На пологи — 2000 рублів (940 грн. — ГПУ). В Україні ці виплати вдвічі більші.

— Все стремятся оформить ребенка в Украине, чтобы получать две помощи, — говорить 27-річна Дарина Джаіч. — Є два шляхи — мама отримує довідку про пологи, сама їде на територію України. Там ставить дитину на облік і має картку на виплату допомоги.

За 5 тисяч рублів (2,3 тис. грн. — ГПУ) українське свідоцтво про народження оформлять без виїзду.

— Укажут город рождения Донецк или Луганск, — каже телефоном Антон Гузар. Оформляє українські документи. — Потрібні ксерокопія паспорта, коду, довідка з пологового та свідоцтва про народження старших дітей.

На території України це роблять безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «"На хабар скидалися родичі, друзі та сусіди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути