пʼятниця, 02 вересня 2011 07:30

На двері двох шкіл повісили замки

11 першокласників пішли в українську школу №111 у Донецьку. Її хотіла закрити міська влада. Голова батьківського комітету Ірина Круглова через суд призупинила це рішення.

На перший дзвінок із Києва приїхали нардепи Лілія Григорович та Арсеній Яценюк у супроводі двох охоронців.

— Вашій школі треба присвоїти звання "донецька героїчна", — каже Яценюк. — Про ваш заклад тепер знає вся країна, бо ви вибороли право на навчання.

Діти завалюють депутатів квітами.

Арсеній Петрович подарував першокласникам 15 парт, ноутбук і проектор.

Чиновники і депутати йдуть у російську школу №101. Туди збиралися перевести цих дітей. Одразу біля входу вишиковуються понад 10 міліціонерів. Кажуть, охороняють порядок. Ірину Круглову, яка привела у перший клас сина, не пускають до приміщення. Вона непритомніє,  її забирає "швидка".

— У нас была традиция — первый урок для первоклассников учительница проводила вместе с мамами. Мы устраивали чаепитие. А тут возле школы поставили милицию, как в тюрьме. Ирина разволновалась. Ей угрожали бритоголовые, когда она выиграла иск по школе. Обещали старшему сыну поламать ноги, а ей выколоть глаза и вырвать язык, — розповідає Анастасія Волкова, мати одного з учнів.

У місті Макіївка на Донеччині, де батьки також оскаржили рішення про закриття трьох шкіл, перший дзвінок не відбувся.

— У школах номер 100 і 27 учителів звільнили, а на двері повісили замок. Перед цим влада нахабно тиснула на людей. Міліціонери ходили по квартирах і залякували. Батькам-держслужбовцям погрожували звільненням. У третій школі батьки все-таки провели перший дзвінок. Хоча влада підігнала туди два автобуси і за допомогою міліції хотіла відправити дітей до іншої школи, — розповідає правозахисник Марія Олійник.

Зараз ви читаєте новину «На двері двох шкіл повісили замки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути