середа, 28 березня 2007 18:17

На Черкащині відроджують шкільне лісництво

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Головний лісничий Золотоніського лісгоспу Черкаської області Ігор Міщенко (у центрі праворуч) та директор Коробівської середньої школи Микола Циб (ліворуч) разом зі старшокласниками-лісівниками на території шкільного лісництва обговорюють облаштування еко
Головний лісничий Золотоніського лісгоспу Черкаської області Ігор Міщенко (у центрі праворуч) та директор Коробівської середньої школи Микола Циб (ліворуч) разом зі старшокласниками-лісівниками на території шкільного лісництва обговорюють облаштування еко

У селі Коробівка Золотоніського району на Черкащині розвивають шкільне лісництво так, як це було у 60-х роках.

Учора старшокласники місцевої середньої школи разом із учителями садили сосни. 5 га поля виділила сільська рада. Молоді дерева — лісгосп.

Два тижні тому учні прополювали минулорічні посадки й збирали шишки. Розвісили годівниці для птахів та пообгороджували мурашники. 11 квітня, після Великодніх свят, планують провести акцію "Майбутнє лісу в твоїх руках".

— Діти проведуть маленький концерт та розкажуть, що вони зробили для лісу. Ми розробили план шкільного лісництва на весь рік. Хочемо вивчити історію Золотоніського лісгоспу, познайомитися з людьми, які колись там працювали. Плануємо навіть зробити Книгу слави про них, — розповідає 51-річна Лідія Береза. Крім основної фізики, вона викладає факультативні радіоекологію та курси лісівництва. Розповідає дітям про лікарські рослини, комах, гриби. Відвідують заняття 32 старшокласники.

— У роки перебудови готували здебільшого доярок і трактористів. Про лісничих мало думали. Однак нам вдалося зберегли літературу. Нині в шкільній бібліотеці зробили виставку. Там книги про екологію, тварин, рослин. Незважаючи на перерву в роботі, наступного року все-таки відзначимо 40-річчя шкільному лісництву, — ділиться директор школи 59-річний Микола Циб.

Додає, що в навчальному закладі обладнали спеціальний клас для любителів природи. На стенди витратили 5 тис. грн. Діти зібрали зразки основних типів рослинності області, склали календарі збирання грибів, ягід та насіння.

Учні розказують, що ходять до лісу, фотографують квіти й трави, роблять гербарії. Описали щонайменше 300 рослин.

— Мені це близьке, бо дід колись працював у Золотоніському лісгоспі. Він брав мене з собою. Розповідав про диких тварин, які у нас водяться. Я ці поїздки запам"ятав на все життя, — зізнається десятикласник Володимир Моцак.

У його товариша Олександра Циганника батько працює єгерем. Хлопець упевнений, що робить добру справу. Вважає, буде приємно колись прийти до лісу й згадати, що садив його власноруч.

Зі школою лісгосп уклав угоду про співпрацю. Власним коштом доставляє дітей на плантації та організовує екскурсії. Так, за кілька тижнів учні поїдуть до краєзнавчого музею в Черкаси.

Для школи лісгосп пообіцяв зробити нову столярку та меблі в класи. А педагогам, які займаються лісівництвом, доплачувати по 100 грн до щомісячної платні.

— Плануємо витрачати 10–15 тисяч гривень щороку, — каже головний лісничий Ігор Міщенко, 36 років.

Він додає, що 80% нинішніх працівників "Золотоніського лісового господарства" — випускники Коробівської школи. Працювати там хочуть кілька теперішніх юних лісівників. Їм обіцяють оплатити навчання у Лубенському лісовому коледжі або Національному аграрному університеті.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині відроджують шкільне лісництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути