четвер, 23 квітня 2009 19:55

На ЧАЕС кожного дня відбуваються викиди

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Руїни  четвертого енергоблоку вкриті саркофагом. Півроку тому його вп’яте відремонтували
Руїни четвертого енергоблоку вкриті саркофагом. Півроку тому його вп’яте відремонтували

Після аварії 26 квітня 1986 року на роботах зі зведення над четвертим реактором саркофага задіяли 90 тис. людей. Його руїни вкриті своєрідним сплавом свинцю, піску, глини і бетону, а зверху накриті металевими листами. Опорні конструкції об"єкту укриття покладені на завалах реактора.

Саркофаг не герметичний. Із нього щодня відбуваються викиди. Загалом на станції мають інформацію лише про 60% внутрішніх приміщень. До решти доступу немає. Півроку тому на реакторі укріплювали конструкції, які могли обвалитися. Тоді ж провели п"ятий ремонт покрівлі. На даху були проржавілі дірки загальною площею 450 кв. м, які закрили новими листами заліза — для захисту від дощової води.

Рівень радіації на оглядовому майданчику реактора, куди водять туристів, становить 0,2 мР/год — у 10 разів більше ніж у середньому по Києву. Біля однієї з опор укриття — 500 мР. На даху реактора – до 1Р.

Усі реактори ЧАЕС виключені. На станції працює майже 4 тис. людей, які слідкують за безпекою на об"єкті. Їхня середня зарплата — 3 тис. грн. Найменше отримують дезактиватори та прибиральниці — приблизно 2 тис. грн. Майже всі працівники живуть за 60 км від ЧАЕС у спеціально збудованому місті Славутич. Електричкою зі станції туди їхати 40 хв.

Біля реактора готують майданчик, де монтуватимуть нове укриття. Герметичну арку насуватимуть на реактор по двох паралельних лініях фундаменту, які мають незабаром збудувати уздовж об"єкта.

Зараз ви читаєте новину «На ЧАЕС кожного дня відбуваються викиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути