четвер, 30 квітня 2020 07:15

Мінімальна пенсія становитиме 2100 гривень

Із травня базова норма витрат на житлово-комунальні послуги зросте з 15 до 20% від сукупного доходу домогосподарства. Відповідну постанову Кабмін прийняв торік 20 жовтня. Принцип розрахунку субсидій не змінився. Визначається індивідуально — що менший дохід домогосподарства, то менша обов'язкова частка плати за комуналку. Відповідно — більша субсидія.

– Фактично плата по рахунках зросте на третину, – каже ексвіце-прем'єр 49-річний Павло Розенко. – У період карантину влада мала б навести лад із житлово-комунальним господарством. Для певних категорій треба зробити серйозну знижку. Коли людина сидить удома, в неї природним чином зростає споживання таких послуг. А влада жодної корекції на це не робить.

Зміна відсотка витрат на комунальні послуги матиме наслідки для одержувачів із найвищими доходами. Для них розмір субсидії зменшиться.

У травні планують провести індексацію пенсій. Виплати автоматично перерахують для 6,9 млн пенсіонерів, повідомили в Міністерстві соціальної політики. Пенсії в середньому зростуть на 11%, або 260 грн. Мінімальна становитиме не менш як 2100 грн для осіб, страховий стаж яких становить 30 років у жінок і 35 – у чоловіків.

Зросте пенсія за віком, вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника. Не індексуватимуть виплати пенсіонерам-держслужбовцям, людям, які продовжують працювати, тим, хто отримує спеціальні пенсії – прокурори, судді. Також перерахунок не торкнеться громадян, яким пенсії призначили у 2019–2020 роках. І тих, хто отримує соціальну допомогу замість пенсії, бо не вистачає страхового стажу.

Із 1 травня набуває чинності закон про житлово-комунальні послуги. Кожен будинок має визначитися зі способом управління.

– У наших платіжках від семи до 10 комунальних послуг. А в червні з'явиться ще 12. Наприклад, платіж за холодну воду розділять на чотири – власне холодна вода, абонентська плата, тобто за те, що вам надрукували й надіслали платіжку, за повірку лічильника й окремо – за його обслуговування. Те саме стосується гарячої води й опалення. Чи це буде в одній платіжці окремими рядками, чи взагалі різними квитанціями, остаточно ще не вирішено. Але рахуватимуть послуги окремо з 1 травня цього року, – пояснює юристка з питань управління житлом 39-річна Марія Осипчук.

Мешканцям багатоповерхівок важливо зрозуміти, що комунальні послуги – вода, світло, тепло – це окремо. А управління будинком – труби, електромережі, насоси, ліфти, котельня, лічильники – зовсім інше.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна пенсія становитиме 2100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути