вівторок, 16 липня 2013 00:45

"Міліцію треба міняти разом із СБУ, прокуратурою, суддями і президентом"

Автор: фото з архіву Олександра Кудінова
  Правозахисник Олександр Кудінов каже, що не любить погано відгукуватися про співробітників міліції, бо сам віддав МВС 10 років життя. Однак по роботі постійно стикається з фактами тортур у міліції та фальсифікацією кримінальних справ
Правозахисник Олександр Кудінов каже, що не любить погано відгукуватися про співробітників міліції, бо сам віддав МВС 10 років життя. Однак по роботі постійно стикається з фактами тортур у міліції та фальсифікацією кримінальних справ

У міліції складно людям, які мають принципи, вважає правозахисник із Донецька 46-річний Олександр Кудінов. Він 10,5 року працював у міліції — у спецпідрозділі "Грифон", держслужбі охорони, інспектором в інституті внутрішніх справ. Нині займається правозахистом.

— У Харкові три працівники Держслужби охорони 12 червня затримували хулігана в кафе. Той виявився суддею. Приїхав прокурор міста — особисто зняв наручники із судді, а на хлопців відкрили справу про перевищення повноважень. От і маємо — не лише невигідно, але й небезпечно працівникам міліції чесно виконувати свої обов'язки.

А катувати затриманих, щоб розкрити злочин — вигідно. Система фальсифікації кримінальних справ працює на отримання прибутку. Притягають невинних — відпускають винних. Нещодавно вів справу, в якій невинного чоловіка змушують зізнатися у замаху на вбивство, бо справжній убивця дав слідчому 50 тисяч доларів.

Яка природа жорстокості міліціонерів?

— Причин кілька. Головна — безкарність. В Україні за стан справ із правами людини ніхто не відповідає, навіть нинішня омбудсмен ніколи цим питанням не займалася. Більше того — вона заперечувала позови громадян до Євросуду, захищаючи беззаконня. А друга причина — вимога керівництва підвищити розкриваність злочинів.

Можуть катувати людей заради того, щоб "відвести душу", злість зірвати, помститися "незговірливим". Ось свіжий приклад. Уночі 29 червня в Новоазовську на Донеччині без причини зупинили "газель". Два даїшники та п'ять працівників "Беркуту" потруїли газом і побили ногами двох хлопців. Жінку, яка була з ними, били кулаками в живіт. Виявляється, водій "газелі" 12 років відмовляється платити мзду даїшникам. Ну й помстилися. За їхньою психологією — це не нормально, коли людина їздить по дорозі й нічого не платить. Запитай у будь-якого даїшника — кожен, у кого за спиною є кузов, йому винен.

Тобто жорстокість — це умова існування у правоохоронній системі?

— Є жорстокість, а є жорсткість. Працівник міліції повинен захищати правопорядок, і для цього треба бути жорстким. Він повинен вміти захищати себе і фізично, і морально. Бути готовим до того, що покидьки писатимуть скарги в прокуратуру, і йому доведеться "відписуватися". А ще він може нехотя "перейти дорогу" колегам в їхньому кримінальному бізнесі.

У спецпідрозділ "Беркут" для виконання практично бойових завдань треба набирати жорстких хлопців. Якщо хтось боїться вистрілити у злочинця — це є професійна непридатність. Деякі підрозділи виховують відсутність жалю до чужого горя. Наприклад, у відділі по боротьбі з незаконним обігом наркотиків навчать примушувати раніше судимих наркоманів торгувати наркотою та "зливати" своїх покупців. Особливо, якщо ці покупці — діти забезпечених батьків.

Навіщо люди йдуть служити в міліцію?

— Одиниці — заради принципів. Не можна ж, насправді, дорослому чоловікові, годувальникові, йти заради 2 тисяч гривень зарплатні. Знаю колишнього опера ОБНОНу, який чесно виявляв торговців наркотою. Колеги його за це підставили та посадили. І навпаки — у міліції обов'язково покриватимуть тих, хто не вибивається.

Якщо негідники в міліції найуспішніші, то найбільші з них — це начальники?

— Біла ворона не досягне високої посади. Чим вищий начальник — тим більше він замішаний у корупції. У нас кожен керівник управління — генерал. І посади, і генеральство купуються за гроші. Начальникові не обов'язково вміти розкривати злочини, треба бути лояльним до влади і вміти "віднімати та ділити". Бути готовим виконати будь-який наказ. Розплачуватися за призначення грошима та виконанням протизаконних вказівок.

Як таку роботу може витримати психічно здорова, нормально вихована людина?

— Через це серед працівників міліції багато хто п'є та вживає наркотики. Навіть курсанти МВС уже в інституті пробують кайф.

Чи можна змінити правоохоронні органи?

— Тільки один спосіб — повна зміна керівництва, атестація працівників міліції за участю представників громадськості, психофізіологічне тестування із застосуванням поліграфа — детектора брехні. Та міняти саму міліцію — все одно, що пришити одного нового ґудзика на пальті. Міняти треба разом із СБУ, прокуратурою, суддями. І, звичайно ж, разом із президентом. Тому що він призначає і міністра МВС, і Генпрокурора. І уся вертикаль побудована ними.

Зараз ви читаєте новину «"Міліцію треба міняти разом із СБУ, прокуратурою, суддями і президентом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути