четвер, 20 грудня 2007 07:00

Міліціонери повинні виконувати план

Автор: фото надане прес-службою МВС Дніпропетровщини
  У Дніпропетровську до Дня працівника міліції установили пам’ятник міліціонерові. Поки що він гіпсовий. Зробити бронзовий до свята не встигли
У Дніпропетровську до Дня працівника міліції установили пам’ятник міліціонерові. Поки що він гіпсовий. Зробити бронзовий до свята не встигли

"Найбільше в системі міліції дратує план по виконанню роботи. У мого кума-міліціонера зараз триває операція "Петарда". Так він має розкрити не менше злочинів, ніж торік, — розповідає "ГПУ" 47-річний киянин, майор у відставці. Імені просить не вказувати. — За погані результати буде "виговор". При першому знімуть щомісячну надбавку 150 гривень. Якщо вже серйозно проштрафився,  то на півроку або на рік знімають по 330 гривень".

20 грудня українські правоохоронці відзначають професійне свято — День працівника міліції.

24-річний старший лейтенант Роман також не називає свого прізвища. Він працює в міліції уже два роки. Спочатку був у карному розшуку, далі перевівся у відділ по боротьбі з торгівлею людьми.

— У карному не робота була, а каторга. Ні вихідних, ні нормального робочого дня. Інколи треба було виходити о шостій ранку і навіть о третій ночі, — скаржиться чоловік. — І за це платили 450 гривень.

Роман і від теперішньої роботи не в захваті. Змінив би на іншу, але нічого конкретного не пропонують. Нині він отримує 1270 грн.

— У принципі зараз я не особливо перепрацьовую. Сиджу в кабінеті та слухаю розповіді дівчаток, яких викрадали, — говорить чоловік. — У цій системі, окрім низької зарплати, дратує план по виконанню роботи. Якщо торік у мене, наприклад, було 30 розкритих злочинів, то в цьому має бути не менше. Інакше — штраф. Шукай де хочеш.

Майор у відставці відслужив у міліції 25 років. Пішов три роки тому, бо отримав велику надбавку за вихід на пенсію. Каже, щоб заробити такі гроші, треба було б працювати ще три роки.

Також розповідає, що багато міліціонерів не йдуть на пенсію і через вислугу років. Залежно від терміну роботи, до 30 діб звичайної відпустки додають по 5, 10 і 15 діб. Коли правоохоронці після 25 років роботи виходять на пенсію, то мають пільги — за комунальні послуги, світло, газ платять 25% від загальної суми. Плюс безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

До Дня міліції в Дніпропетровську відкрили перший в Україні пам"ятник міліціонерові. Він зроблений із гіпсу та пофарбований бронзовою фарбою. Олексій Щербаков, 47 років, начальник прес-служби МВС Дніпропетровщини, каже, що це лише копія. Хотіли встановити бронзовий монумент до свята, але не встигли зробити.

Триметровий пам"ятник на фоні слів "Закон і честь" стоїть перед входом до Головного управління МВС Дніпропетровщини. Гіпсовий міліціонер людського зросту в парадній формі з рацією та польовою сумкою. За спиною в правій руці тримає плащ у формі крил.

Гроші на пам"ятник дали спонсори. Однак правоохоронці суму не називають. Біля монумента міліціонери прийматимуть присягу, вручатимуть нагороди та проводитимуть мітинги.

Пам"ятник поліцейському найбільше паплюжать у Чикаго

Пам"ятники поліцейським стоять у багатьох містах світу. Зазвичай це шана захисникам правопорядку, які загинули на роботі. Однак в американському Чикаго пам"ятник поліцейським дуже непопулярний. 3-метровий постамент з"явився 1889 року на честь правоохоронців, які розігнали на місцевому заводі найбільшу демонстрацію в історії країни. Тоді поліцейські вбили шістьох робітників. Нині пам"ятник постійно розмальовують глузливими написами і скидають біля нього сміття. У 1960–1970 роках монумент намагалися кілька разів підірвати на знак протесту проти розгону мирних демонстрацій проти війни у В"єтнамі.

Ганна КАНЕВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери повинні виконувати план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути