вівторок, 17 березня 2009 18:34

Машина провалилася і зникла під землею

У суботу на вул. Гоголя в Черкасах під землю провалилися "жигулі" 36-річного Андрія Ракіто. Разом із власником у машині було троє пасажирів. Людей витягли перехожі. Автівку затягло мулом.

— У МНС подзвонили близько 22.30. "Жигулі" їхали по Гоголя в напрямку центру. Біля будинку N458 під машиною провалився асфальт. Авто на мить зависло на краю провалля і зірвалося вниз. Двох жінок і двох чоловіків витягли з ями. Відразу після цього машину залило водою і затягнуло в мул. Глибина ями сягала 6 метрів, у діаметрі — 8, — розповідає 41-річний Костянтин Проценко, помічник начальника Міністерства надзвичайних ситуацій області.

Того дня після восьмої вечора Андрій Ракіто з дружиною 36-річною Інною і кумами Оксаною та Олександром Григор"євими їздили до магазину. Поверталися тією ж дорогою.

— Їхав не більше 30 кілометрів. Раптом почав провалюватися асфальт. Дальше нічого не пам"ятаю. Дружина з кумою були на задньому сидінні, а ми з кумом — спереду. Машина впала догори колесами. Ми хотіли вибити вікна, а вони були заблоковані землею. Відкрилися тільки задні двері з мого боку, — розповідає Андрій.

Інна чайною ложкою набирає чаю і заливає у рот. Їй наклали шви на губу і ніс. Обличчя набрякло, під очима синці.

— Я вилізла на днище машини й почала кричати: "Поможіть, нас тут четверо!" Люди буксировочним тросом спершу витягли мене і куму, тоді чоловіків. Через кілька секунд машину засипало, — згадує Інна.

Андрій додає, що місце не було позначено жодними стрічками, які попереджали б про небезпеку.

— Я досі в шоці. Два дні нічого не їм. Підтошнює, але в лікарню не звертався. Дружину і куму "швидка" забрала. У куми перелом носа, — каже чоловік. — Наша машина застрахована "цивілкою". Я вчора звернувся у ТАС, а вони кажуть: не поможемо. Немає другого учасника ДТП. Куди звертатися тепер, не знаю.

— Хочуть зробити, ніби ми розбомбили той колектор, — зітхає Інна. — А там уже давно підмивало. Наступного дня задні колеса крана, який там працював, теж провалилися. Водій вискочив.

Із 28-річним Максимом Терновим, який діставав із ями людей, зустрічаємося біля його будинку на вул. Шевченка.

— Я стояв тут із двома знайомими, чекав друга.

Максим середнього зросту, міцної статури.

— Побачив "пятьорочку" білого кольору. Вона ніби завалилася на один бік. А тоді провалилася під землю. Як у кіно! Ми побігли туди. Підлітки знімали на мобільники. Чую, жінка кричить. Підбіг до будинку напроти, там люди стояли у хвіртці. Питаю трос чи мотузку. А у них нема. Тоді я зрозумів, що треба підручним методом рятувати. Першу жінку встиг схопити, скомандував, щоб стала на задній міст. Потім якийсь чоловік подав буксировочний трос. Другу жінку, вона невеличка, витягли швидко. Потім водія. А другий чоловік ледве дістав чотириметровий трос. Під"їхала міліція "ладою". Удвох дивилися, як ми рятуємо. Навіть не запропонували посвітити. Потім приїхали аварійки. На ніч залишився чергувати міліціонер, бо постійно обвалювалася земля.

У вівторок о 9.00 на пошкодженому відрізку дороги працює служба Черкасиводоканалу. Яма, куди впала машина, збільшилася в довжину майже вдвічі. Автівки на дні не видно. Територію огороджено червоною стрічкою. Троє міліціонерів її охороняють. За кілька десятків метрів іще одне провалля, вдвічі менше. За 50 м — третє. Працівники водоканалу говорять неохоче. Називатися відмовляються.

— Нє, нє, до директора, я нічого не знаю. Те, що бачите, те й робимо. Труби проклали, насоси, зварювальні роботи. Організували перекачку стоків, щоб можна було займатися ремонтом. Є три видимих провали. А там під асфальтом є й невидимі, — каже високий чоловік.

Коли витягнуть авто Ракіто, у Черкасиводоканалі не знають.

Звернувся у ТАС, а вони кажуть: не поможемо. Немає другого учасника ДТП

Заступник міського голови Володимир Александров зазначає: аварія сталася через пошкодження міського колектора:

— Його побудували 1968 року. Тоді проклали залізобетонні труби. За цей час матеріал зносився. По цих трубах проходять фекальні стоки. Черкаси опинилися під загрозою відключення від води. Але вдалося менш як за добу збудувати 300 метрів обвідного колектора. Це дозволило не припиняти водопостачання  і проводити ремонт. Не виключено, що в такому стані весь колектор між вулицями Сєдова і Різдвяною.

Александров додає, що повна заміна труб на аварійній ділянці "потягне" на понад 1 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Машина провалилася і зникла під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути