Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 07:50

Лісничі застрелили червонокнижну рись

Автор: www.facebook.com
  Депутат Рахівської райради Михайло Кабаль позує з вбитою в Карпатах риссю. В руках тримає нарізну гвинтівку з оптичним прицілом. Вполював тварину разом із батьком Володимиром, єгерем Устеріцького лісництва
Депутат Рахівської райради Михайло Кабаль позує з вбитою в Карпатах риссю. В руках тримає нарізну гвинтівку з оптичним прицілом. Вполював тварину разом із батьком Володимиром, єгерем Устеріцького лісництва

Голова Рахівського товариства мисливців та рибалок "Говерла" 54-річний Володимир Кабаль похизувався в інтернеті світлинами вбитої червонокнижної рисі. В українських Карпатах лишилося 350 особин цієї тварини. На фото позував разом із сином Михайлом, 27 років.

Першим їхнє фото у "Фейсбуці" опублікував охоронець Карпатського лісового заповідника Василь Шемота.

— Ми були на полюванні, зустріли Кабаля. Він був на своєму джипі. Зупинився, вийшов п'яний з машини. Перекинувся з нами кількома словами, сів і поїхав. Потім ми знайшли на дорозі фотоапарат сірого кольору. Коли увімкнули, зрозуміли, чий він. На флешці були світлини лісничого Кабаля та його сина. Позували з убитою риссю. Також були знімки інших застрелених тварин, сімейні фото, — розповідає Шемота.

Володимир Кабаль — лісник Устеріцького лісництва. Також очолює товариство мисливців. Син Михайло — його заступник. Кабалі володіють садибою "Снігові вершини" на горі Драгобрат.

Еколог 30-річний Петро Тєстов каже, поява фотографії в мережі — наслідок конфлікту між лісничими заповідника та Рахівського лісництва. 4 листопада працівники лісництва на чолі з Володимиром Кабалем затримали Василя Шемоту та його батька Миколу на вбивстві бурого ведмедя й оленя. Ці тварини теж занесені до Червоної книги. Чоловіки везли м'ясо та шкури вбитих звірів у машині під купою дров. Коли єгері Кабаля спробували зупинити їх для перевірки — почали тікати. Лісники викликали поліцію. Правоохоронці виявили на дорозі останки бурого ведмедя, оленя та капкани.

Василь Шемота — депутат Рахівської районної ради від фракції "Блок Петра Порошенка", заступник голови товариства мисливців та рибалок "Грінвуд". До 4 листопада очолював мобільну групу з боротьби з браконьєрством.

Обидві родини ситуацію не коментують.

— Родичі працівників заповідника, яких затримала поліція, викладають фотографії, як браконьєрять працівники лісгоспу. Ті у свою чергу незаконно вбили рись. Виходить, факт браконьєрства спливає, лише коли є конфлікт інтересів, — каже Петро Тєстов. — Користувачі угідь — часто найперші браконьєри. І жодного контролю за ними немає. Максимальне покарання, яке отримують учасники, — звільнення з роботи. Ніхто не сяде. Угіддя в користувачів не відберуть.

Державне лісове агентство ініціювало службове розслідування щодо Василя Шемоти та Володимира Кабаля.

Зараз ви читаєте новину «Лісничі застрелили червонокнижну рись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути