вівторок, 22 червня 2010 05:25

Крупській молотом відбили носа

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Понівечений бюст Надії Крупської у сквері на площі Привокзальній у Києві
Понівечений бюст Надії Крупської у сквері на площі Привокзальній у Києві

"Стоїть ця Крупська в нашому парку вже 30 років. Як на ринок іду, завжди біля неї присяду, перепочину. І кому вона заважала, що їй носа відбили? — говорить киянин Володимир Степанов, 63 роки. Чоловік сидить у затінку на лаві за 20 м від погруддя Надії Крупської.

У ніч на 17 червня невідомі відбили носа скульптурі Крупської в Києві. Навколо розкидали листівки, написані російською. У них ідеться, що бюст пошкодила група, яка називає себе "Невідомими патріотами". Своїх імен і прізвищ не кажуть. Акцію присвятили Олександрові Смірнову. Навесні він розбив пам"ятник Леніну в місті Каланчак Херсонської області.

"Не печальтесь, ребята! Время возмездия врагам близко! А вы, проклятые оккупанты, знайте: сегодня мы разбиваем ваши символы, а завтра придем за вами!" — написано у листівці.

В Інтернеті розмістили відео, як розбивали погруддя. Приставленою драбиною піднімається чоловік із кувалдою. Б"є молотом, висікаючи іскри,  по бюсту. У цей час інші люди малюють на п"єдесталі свастику й слово "Денис".

Бюст дружині більшовицького вождя стоїть у сквері на Привокзальній площі в Києві. Це на лівобережжі. Через дорогу від погруддя розташований Дарницький залізничний вокзал і стихійний ринок. Зранку міліція опитувала продавців кіосків і кафе, що в парку. Патрулі цілий день перевіряли документи в перехожих, які сиділи на лавках біля Крупської.

— Сьогодні зранку міліція приходила. Розпитували хто, що бачив. У цьому парку вночі постійно сварки і бійки. З кіосків продавці бояться виходити. Тому ми не бачили, хто розбив. Я вранці вгледіла шкоду, — розповідає 57-річна Марина, прибиральниця у кафе.

Погруддя має культурне значення для Дніпровського району

Голова столичного управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко, 52 роки, обіцяє відновити бюст Крупської. Каже, погруддя має культурне значення для Дніпровського району столиці. Відремонтувати мають за кошти місцевого бюджету.

— Це ляпас місцевій громаді і злочин! — так прокоментували випадок у Комуністичній партії України. Комуністи вимагають знайти і покарати нападників. А біля пам"ятників часів комунізму — встановити відеоспостереження.

— Буде краще, якщо комуністи приберуть із Києва свої пам"ятники. Так, до речі, зробили у Литві. Нехай вивезуть, зроблять десь музей. І ніхто їх не чіпатиме. Інакше цим скульптурам постійно відбиватимуть носи. Бо вони дратують національно налаштовану молодь, — вважає 25-річний Тарас Лунько, київський студент.

Зараз ви читаєте новину «Крупській молотом відбили носа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути