четвер, 08 грудня 2011 07:00

Найбільші в світі гризуни дали потомство у Рівному

Автор: фото з сайта www.gianthamster.com
  Американка Мелані Тіпалдос зі штату Техас сидить біля своєї капібари на кличку Каплін Роуз. Тварина завдовжки майже 130 сантиметрів, важить понад 50 кілограмів. Любить купатися у великій каструлі, яку господиня поставила у ванній. Мелані веде блог від імені Каплін Роуз
Американка Мелані Тіпалдос зі штату Техас сидить біля своєї капібари на кличку Каплін Роуз. Тварина завдовжки майже 130 сантиметрів, важить понад 50 кілограмів. Любить купатися у великій каструлі, яку господиня поставила у ванній. Мелані веде блог від імені Каплін Роуз

Уранці 6 грудня завідувач сектору копитних 43-річний Петро Свиридон із помічницею Марією заходить до закритого вольєру капібар у міському зоопарку Рівного. Несуть сіно та цеберко з водою. Три тижні тому у гігантських водосвинок народилося маля, вперше в країні цього року. Капібари — найбільші гризуни у світі, набирають вагу до 60 кг.

— Обережно, зайди справа, — командує помічниці Петро Петрович. — Якісь у самця очі нехороші, наче от-от кинеться. Мабуть, нервує через нас. Раніше ховався по кутках, а тепер сміливий став.

Малюк біжить до матері, щойно бачить людей. Його батько йде напереріз відвідувачам, хоче прогнати. 2-річний самець важить близько 30 кг, завбільшки як собака.

— Жодного разу не вкусив, але може, — застерігає Свиридон. — Взагалі капібари неагресивні і швидко прив'язуються до господарів. Раніше самочка сама підходила до мене і давала чухати спинку, бо я їх годую. Впізнає за запахом або за зеленою формою. Але тепер вона оберігає маля й не хоче спілкуватися.

Петро Петрович і Марія міняють воду, прибирають вольєр та насипають свіжого корму — суміші моркви, буряка, капусти й вівса. Поряд кладуть сіно.

— Гризуни люблять іще варену картоплю й банани, сухарики. Для них головне завжди мати чисту воду для пиття та купання, — пояснюють працівники зоопарку. — Провідуємо їх двічі на день. Зайвий раз намагаємося не турбувати, бо дуже лякливі. Бояться гучних звуків, нових людей. Між собою спілкуються свистом і ляскотом.

Статі малюка ще не знають, бо мати ховає його біля себе. Він схожий на велику морську свинку. Народився із хутром і зубами. Їсти сіно та овочі міг уже на другий день, але поки що ссе тільки молоко.

Перед тим як вийти, Петро Свиридон перевіряє термометр — той показує +14°С. У вольєрі завжди має бути тепло, бо капібари походять із країн Латинської Америки.

— Цю парочку нам торік подарував один із приватних зоопарків Львівщини. В Україні цих гризунів небагато, бо за ними непросто доглядати, — розповідає науковий співробітник Ірина Оліферук, 35 років. — На волі можуть прожити до дев'яти років, у зоопарку до 12. Зазвичай народжують по двоє–четверо малюків за раз і живуть групами.

Капібари зимують у будиночку на закритій для відвідувачів території. Побачити їх можна буде не раніше середини квітня. Житимуть в одному вольєрі з альпаками.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші в світі гризуни дали потомство у Рівному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути