понеділок, 07 серпня 2006 18:14

Красивих чоловіків стає все менше

Автор: фото: REUTERS/Dani Cardona
  В іспанської принцеси Летиції та кронпринца Феліпе поки що одна дитина —  донька Леонор, яка народилася 31 жовтня 2005 року
В іспанської принцеси Летиції та кронпринца Феліпе поки що одна дитина — донька Леонор, яка народилася 31 жовтня 2005 року

Японець Сатоші Каназава з Лондонської школи економіки довів, що у красивих пар народжується на третину більше дівчаток, ніж у пар звичайної вроди. Тому гарних жінок у світі більшає, а чоловіків-красенів — меншає.

Каназава закінчив соціологічний факультет Вашингтонського університету і проводив дослідження на межі біології і соціології. Останні два роки він вивчав, як біологічні якості батьків впливають на стать їхніх дітей. І дійшов висновку, що агресивні, високі або огрядні батьки мають "схильність" до синів, а вродливі — до доньок.

У дослідженні взяли участь 2972 американці віком від 18 до 28 років. Їх оцінили за п"ятибальною шкалою від "дуже некрасивий" до "надзвичайно вродливий".

— Вроду можна виміряти так само, як вагу або зріст, — стверджує вчений. — Комп"ютерна програма точно вимірює кількість вроди в людині. Головну роль тут відіграє обличчя. У всіх культурах красиві обличчя — симетричні, з гармонійними рисами. Звичайно, є культурні відмінності, але вони незначні.

— У красивих батьків на 26 відсотків більше шансів народити дівчинку. Тому вродливих жінок з часом більшає, а кількість чоловіків-красенів зменшується, — каже Каназава.

Вроду можна виміряти так само, як вагу або зріст

Під тиском законів еволюції батьки "схильні" народжувати дітей тієї статі, яка матиме найбільшу користь від успадкованих якостей. Під "користю" Каназава має на увазі шанси знайти сексуального партнера і народити дитину. На жінок тут працює врода, а на чоловіків — агресія, високий зріст, велика вага.

— Чоловіки підтримують з красивими жінками як тривалі, так і короткочасні стосунки. А жінки шукають красенів для нетривалих зв"язків, надаючи більшого значення здібностям і достатку, ніж зовнішньому виглядові партнера. Тому для жінки бути вродливою важливіше, ніж для чоловіка, — пояснює вчений.

Більшість відомих пар підтверджують теорію Каназави. Останній приклад: у голлівудських зірок Бреда Піта і Анжеліни Джолі народилася донька Шілох Нувель.

Спадкові якості, які впливають на стать дитини, формувалися ще у первісному суспільстві в процесі природного відбору. Тоді не було моногамії. І чоловікам доводилося боротися за увагу жінок за допомогою сили.

— Найбільш "плодючим" батьком в історії був імператор Марокко Мулай Ісмаїл Кровожерний, який правив наприкінці XVI — на початку XVII століття. Мулай Ісмаїл мав 1042 дитини і власноруч убив 30 тисяч людей. Навіть сьогодні жорстокі та агресивні чоловіки мають більше жінок та дітей. У дружин чоловіків-садистів або у зґвалтованих увосьмеро частіше народжуються хлопчики, ніж у інших жінок, — розповідає Каназава.

У наш час більшість найжорстокіших чоловіків — за ґратами. А вродливих жінок стає дедалі більше.

Зараз ви читаєте новину «Красивих чоловіків стає все менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути