середа, 27 квітня 2011 02:30

Кожному припаде по 5 соток

Автор: фото: Валентина Мураховська
  Галина Поліщук (ліворуч) із містечка Гнівань Тиврівського району Вінниччини з чоловіком Олександром і сестрою садять картоплю 29 квітня торік. Вони отримали ділянку біля залізничного вокзалу
Галина Поліщук (ліворуч) із містечка Гнівань Тиврівського району Вінниччини з чоловіком Олександром і сестрою садять картоплю 29 квітня торік. Вони отримали ділянку біля залізничного вокзалу

До міськради міста Хмільник на Вінниччині надійшло понад 80 звернень городян  про виділення земельних ділянок під городи.

— На сесії міськради прийняли рішення виділити земельну ділянку площею 5 гектарів при в'їзді до Хмільника з боку села Широка Гребля, — каже начальник управління праці і соцзахисту Редчик. — Кожному припаде по 5 соток. Земля там хороша, торік садили буряки.

Ділянки розташовані у приміській зоні. За кілометр від міста. Їх дадуть в оренду на сім років. За проект технічної документації треба заплатити зі своєї кишені 500 грн. Це разовий платіж за документи, за якими оформляють оренду землі. Кількість землі обмежили 5 сотками.

— Два роки не мали городу, тепер знову просимо, — розповідає військовослужбовець Сергій Короткий, 39 років, із Хмільника. — Вижити на зарплату неможливо. Раніше могли купити картоплю, особливо восени. Кілограм коштував 1–2 гривні. Тепер продають по 5. На сім'ю треба 300— 400 кілограмів. Коли є своє — набагато легше. Живемо у приватному будинку в місті, але землі для городини немає. Загальна площа участка — 6 соток разом із хатою. Коло неї садимо тільки зелень та огірки.

Короткі завершують оформляти документи на город. Планують засадити переважно картоплею.

— Ще трошки посадимо моркви, буряка, цибулі, огірків. Ми недалеко живемо від того поля. Пішки можна дійти чи велосипедом. Планую з мішка посадженої картоплі зібрати три мішки врожаю. Якщо посадити сортову, то виходить один до п'яти.

Галина Коломієць, 37 років, також звернулася в міськраду по ділянку.

— Продукти дуже подорожчали. За рік ми не змогли відкласти грошей, щоб одяг купити. Всі гроші йшли на їжу, — говорить. — На місяць нам із чоловіком і донькою треба 10 кілограмів тільки картошки. Щотижня на продукти тратимо по 200 гривень.

Галина працює продавцем. Заробляє 1,2 тис. грн. Зарплата у чоловіка — 985 грн. Він водій. Донька — школярка.

— Порахували, що маючи свої продукти, витрати на харчі зменшаться на третину. Більшу частину городу засадимо картошкою, шматочок лишимо на помідори й огірки, трохи посаджу зелені.

Найбільше земельних ділянок пустувало 2007-го. Тоді подешевшали продукти.

— По місту бачила кілька городів, які заростали бур'янами. Тепер нема жодного, всі ділянки в місті й поблизу нього обробляються, — додає спеціаліст з управління праці Таїса Новак.

0,7

Стільки гектарів сільськогосподарських угідь припадає в середньому на одного українця. Такі дані наводить Державне агентство земельних ресурсів України. Загальний земельний фонд країни становить 60,3 млн  га. Більше половини  — 33,5 млн га — займають посівні площі.

 

Що потрібно для вирощування картоплі на 10 сотих

Оранка — 150 грн

Гній — 1 т по 250 грн

Селітра аміачна — 2 мішка по 50 кг — 400 грн

Засоби захисту від жуків — 150 грн "Престиж", 75 грн "Матадор"

Картопля посадкова — 160 кг. Несортова — по 5 грн /кг, сортова — 10 грн/ кг

Гербіциди від забур'янення — 200 грн

Перевезення картоплі з городу — 50–60 грн власним авто, 100–150 — найманим

Із 10 сотих можна зібрати 640 кг картоплі

 

Зараз ви читаєте новину «Кожному припаде по 5 соток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути