вівторок, 05 листопада 2019 00:30

Костел XIX століття продали за 30 тисяч гривень

За 30 тис. грн дніпровський бізнесмен Сергій Соболь купив костел XIX ст. у селі Магерів Жовківського району на Львівщині. Придбав його на аукціоні, що провів Фонд державного майна.

Будівля має площу 565 кв. м.

— Костел не внесений до реєстру архітектурних пам'яток, бо в радянські часи його використовували як склад. Тут облаштували фабрику новорічних прикрас. Діяла філія львівського заводу "Полярон" — виготовляли деталі до танків, — розповідає жителька Магерова 39-річна Оксана Кукурудза. — Про торги громаду не повідомляли. 30 тисяч гривень — невелика сума. За таку ми й самі могли купити будівлю.

Селяни звернулись у Департамент архітектури та розвитку житлобудування Львівської області й до керівництва Державного історико-культурного заповідника у Жовкві, аби їм допомогли встановити історичну цінність костелу та скасували його придбання.

— В архівних джерелах вказано, що костел зведений 1845 року. Але ми знайшли згадки про нього за 1595-й, — розповідає виконувач обов'язків директора Історико-культурного заповідника у Жовкві 40-річний Іван Смолинець. — Дані передамо у Львівську облраду. Споруду внесуть до переліку місцевих історичних пам'яток і державний реєстр. Однак не впевнений, чи це скасує акт купівлі. Але власник матиме обмеження щодо використання будівлі.

Зараз ви читаєте новину «Костел XIX століття продали за 30 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути