Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2011 07:00

Корови здохли на пасовищі

На пасовищі в селі Головниця Корецького району Рівненщини здохли дві корови. Напередодні кукурудзяне поле поряд із випасом місцевий орендар підживлював мінеральними добривами.

— Не було сили дивитися на ті муки. Корови впали на ноги, з рота пішла біла піна. Одна дойшла зразу, а друга ще кілька годин страдала. Це було 17 червня десь о пів на восьму ранку, через годину після того, як вигнав череду пастися. У стаді були 78 голів. Перелякався, щоб з іншими чого не сталося, — розповідає пастух Анатолій Сенчук, 45 років.

Селяни розказують, що у день перед тим працівники підприємства "Горинь-агро", яке орендує в Головниці понад 450 га землі, підживлювали мінеральними добривами кукурудзу. На пасовищі завантажували техніку хімікатами. У Головному управлінні ветеринарної медицини підтвердили: худоба здохла через отруєння міндобривами.

— Під час розтину з органів травлення загиблих тварин узяли матеріали на аналіз. Уміст нітратів перевищує допустиму норму в чотири рази. Корови отруїлися, — пояснює Микола Романюк, 57 років, начальник управління ветмедицини.

Без годувальниць залишилися 74-річна Валентина Чудак і 50-річний Василь Вознюк. Вони написали заяви до міліції, прокуратури та звернулися до керівництва підприємства з вимогою відшкодувати втрати.

— Добрі були корови — чорно-рябої породи. Давали щодень понад 20 літрів молока. У нас заготівельники платять по 2 гривні за літру. Така корова коштує 7–9 тисяч гривень. У "Горинь-агро" сказали, що все компенсують. Василь Вознюк просив, щоб дали грішми, бо в нього мати в райлікарні з хворим серцем лежить. А Валентина Чудак хоче отримати корову, — говорить Михайло Бецан, 35 років, сільський голова Головниці.

Загиблих тварин завезли на скотомогильник у сусіднє село Забара.

Зараз ви читаєте новину «Корови здохли на пасовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути