середа, 21 жовтня 2009 07:45

Корови отруїлися хімікатами

26 корів загинули у підприємстві "Хлібороб", що в селі Козлівка Шаргородського району на Вінниччині. Сталося це 16 жовтня.

— Тваринам давали воду з баків, які раніше використовували для перевезення ядохімікатів, — каже Світлана Понура з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.

У "Хліборобі" розводять велику рогату худобу.

— Воду пили загалом 140 корів, — розповідає Франс Ромущак, 58 років, начальник управління ветеринарної медицини Шаргородського району. — Через хвилин 10–20 їм стало погано. Почалися рвота, судоми, кровоточивість. Ми на місці були за півгодини. То у тварин, які першими пили воду, вже почалася агонія. 26 голів урятувати не вдалося. Ми провели термінове лікування решти. Вводили глюкозу з кофеїном, прочищали організм антидотами.

У воді, якою поїли корів, виявили перевищення вмісту аміаку в 40 разів. Загиблих тварин утилізували.

— Спочатку закралася думка, що корів спеціально потруїли, — говорить керівник підприємства Катерина Кедик. — Та виявилося, що отруєння сталося через халатність працівників. Погано вимили тару, якою до цього обробляли поля. Хоча, можливо, ті карбаміди такі токсичні, що їх і неможливо вимити.

У головному обласному управлінні ветеринарної медицини зауважили, що вживати молоко до виведення з організму худоби отрути та препаратів, якими її лікували, — заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Корови отруїлися хімікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути