четвер, 07 жовтня 2010 03:16

Київський зоопарк увійшов до п'ятірки найгірших

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Орангутанг Тонік у київському зоопарку 5 жовтня. На підлозі його вольєру валяється ковдра. Працівниця зоопарку запевняє, мавпі не було холодно
Орангутанг Тонік у київському зоопарку 5 жовтня. На підлозі його вольєру валяється ковдра. Працівниця зоопарку запевняє, мавпі не було холодно
Київський зоопарк - серед п'яти найгірших у світі за рейтингом німецької газети "Більд". Список складали з організацією із захисту тварин "Пета". У ньому фігурують також зоопарк у китайському Шеньяні, іракський розплідник Гілканд, а ще звіринець у єгипетському місті Гіза та в румунському Орадя. Причини - затісні клітки для тварин, їх погано годують, багато з них хворі, а персонал - некваліфікований.

Через похолодання 1?"3 жовтня у київському зоопарку мерзли мавпи. Працівники ввімкнули обігрівачі, які принесли з дому.

- У суботу у вольєрах було не більше плюс 15, - говорить охоронець 40-річний Олександр. - Мавпи стали мерзнуть. Я побачив, що орангутанг Тонік сів у кутку і тре себе руками по плечах. Як людина гріється. Згадав, що бачив по телевізору, як у бразильському зоопарку мавпам ковдри видавали під час різкого похолодання. Питаю доглядачів, чи можна йому одіяло кинути. Дозволили. Приніс своє з машини. Тонік натягнув його собі на голову, потім на плечі накинув. Коли трохи тепліше стало, він розстелив ковдру на підлозі і влігся спати.

Олександр каже, що персонал у ніч на суботу, неділю та понеділок чергував біля тварин.

- Поприносили обігрівачів із дому. Олексій Толстоухов, який має стати нашим новим директором, сидів тут до півночі, доки тепло не включили. Берзіна ж заяву про звільнення написала, а все не йде. Хоча її директором тут уже не вважають.Персонал біля вольєрів сердиться, коли запитую про похолодання.

- Таке роздули, ніби ми мавпам ковдри видавали, - каже Валентина Дикарьова, завідувачка сектору приматів. - Було прохолодно, але плюс 17 - не критична температура для приматів. Тонік не мерз. Охоронець хотів ковдру кинути, ми дозволили. Але то не через холод. Зараз у вольєрах тепло, опалення включили в ніч на вівторок. Такі проблеми у нас щоразу, коли керівництво міняють. Зараз новий директор має прийти, то уявляю, що про нас говоритимуть.

29 вересня директор Київського зоопарку Світлана Берзіна звільнилася. Кажуть, її наступником стане Олексій Толстоухов. Він починав кар'єру в зоопарку ветеринаром. Згодом став першим заступником директора закладу. Перед призначенням Берзіної виконував обов'язки керівника протягом чотирьох місяців. Його батько Анатолій Толстоухов - міністр Кабміну, а мати Світлана - заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту.

- Київський зоопарк - це 39,8 гектара землі, - говорить лідер громадської організації "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський. - Ділянки під забудову різних розважальних закладів там виділяються постійно. Зоопарк готували під Толстоухова-молодшого ще за Омельченка (колишній мер Києва. - "ГПУ"). Але Сан Санич сказав: "Рано!" - і спроби "прихватизувати" тоді припинилися.


П'ять найгірших звіринців

 

У Шеньяні, Китай

Мавп тримають в ізоляції за бетонними огорожами, хоча вони потребують контакту з людиною. За три місяці від голоду загинули 11 сибірських тигрів. Іще двох застрелили полісмени після того, як вони напали на працівників.

В Ораді, Румунія

Позаторік його відбудували. Але клітки й досі затісні. 13 левів потребують ветеринарного огляду.

У Гізі, Єгипет

Розташований неподалік столиці Каїр. Нерідко температура повітря там перевищує +40°С. Білі ведмеді не витримують такої спеки. Охоронці зоопарку беруть хабарі. За гроші можуть підпустити відвідувачів до клітки. Дозволяють робити з тваринами будь-що.

У Гілканді, Ірак

Працівники продають рідкісних тварин заможним іракцям.

У Києві, Україна

З усіх зоопарків має найдовший перелік загиблих тварин. За кілька місяців померли бізон, сибірський тигр, ведмідь, зебра, броненосець, кінь Пржевальського, 13 великих птахів.

Катерина МІЩУК

Зараз ви читаєте новину «Київський зоопарк увійшов до п'ятірки найгірших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути