понеділок, 16 лютого 2009 18:09

Кияни закидали яйцями стіни мерії

Автор: фото: reuters/Konstantin Chernichkin
  Сутичка киян, які мітингували проти мера Леоніда Черновецького, з міліцією у четвер біля стін Київради. Представників протестуючих не впускали до сесійної зали міської ради, тому вони спробували увійти до неї силоміць
Сутичка киян, які мітингували проти мера Леоніда Черновецького, з міліцією у четвер біля стін Київради. Представників протестуючих не впускали до сесійної зали міської ради, тому вони спробували увійти до неї силоміць

Столичні кіоскери, транспортники, медики, педагоги й пенсіонери вимагали у четвер на Хрещатику, аби влада не піднімала комунальних тарифів. Транспортники хотіли, щоби їм виплатили борг із зарплатні. Він у них — із листопада 2008-го.

— Я належу до тих бабусь, яких любить мер. Але я його ненавиджу! Черновецький каже, що радиться з Богом. Як чорт може радитись із Богом? Я не хочу в будинку престарілих їсти його червону ікру. Їстиму й хліб із водою, але щоб Черновецького вигнали з Києва! Мало йому грошей у бюджеті? Нехай продасть сумку своєї дочки! — обурюється киянка 69-річна Валентина Ніколаєва.

Аби заглушити крики протестантів, люди мера ставлять поряд вантажівку з гучномовцями. Лунають пісні у виконанні міського голови — "Темная ночь", "Любимая моя". Пікетувальники спершу сміються, потім обурюються. Кілька чоловіків розхитують машину, але їх відганяє "Беркут". Тоді люди закидають яйцями стіни мерії.

Наступного дня київська влада організувала мітинг на підтримку Черновецького. На Хрещатику стояло вдвічі більше народу, аніж у четвер — до 10 тис. Люди визнавали, що їх вивели примусово.

26-річний Юрій Руденко працює ревізором-контролером у четвертому автопарку Київпастрансу. У четвер він мітингував проти мера. А в п"ятницю керівництво змусило його вийти на підтримку градоначальника.

— Начальство зігнало нас "добровольно-принудительно". Я стою не за Черновецького, а за сім"ю. Боюся, що виженуть із роботи. Ми з дружиною пенсіонери. Донька недавно народила, живуть у нас. Їх треба годувати. Ну який із Черновецького мер? Київ сидить без зарплати, а він пісні співає, — каже старший чоловік, який боїться назватися.

23-річна Оксана, працівниця комунального підприємства, зізналася, що за 2 год. мітингу їй обіцяли заплатити 50 грн. Каже, мали заплатити 100, але половину забере директор.

Ближче до входу в мерію стоять кількадесят бабусь, яких мер називає своїми улюбленими виборцями. Жінки танцюють під пісні.

— Я прийшла підтримати нашого мера, народного, обраного. Хочу, щоб Києвом керували не приїжджі люди, не заброди з Донецька і Дніпропетровська. Я вважаю Черновецького киянином. Як можуть на мене казати "бабуся за кіло гречки"? Я виборець і киянка. Отримую від мера копійчини й біжу в церкву, ставлю свічку за його здравіє, — каже Тамара Дегтяр, 72 роки.

У четвер ввечері фракції Київради БЮТу, Блоку Кличка та Партії регіонів оголосили про створення більшості, до якої ввійшов 61 депутат. Вони прийняли рішення про тимчасове відсторонення від обов"язків секретаря Київради Олеся Довгого. Довгий у відповідь заявив, що у списку депутатів, які створили більшість, прізвище одного з обранців вписано двічі. Тому більшість незаконна.

Зараз ви читаєте новину «Кияни закидали яйцями стіни мерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути