Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2008 07:08

Кілограмовий гриб знайшов Тимофій Марценюк

Вінничанин Тимофій Марценюк, 55 років, зберігає у своєму холодильнику гігантський гриб-дощовик. Знайшов його в лісі поряд із Гніванським шосе. У народі такий гриб називають порхавкою. Коли він відживає, його тіло всихає. Як наступити на нього, він ніби вибухає.

— Маса дощовика трохи більше кілограма, висота — 19 сантиметрів, діаметр — 22, — описує гриб Тимофій. — Звичайні порхавки мають сантиметрів 6 у діаметрі.

Чоловік вважає, що його знахідка варта Книги рекордів Гіннеса. Думав віддати гриб до місцевого музею, щоб його побачили інші. Однак дощовика працівники закладу не взяли.

— Дощовик можна їсти тільки перших три дні. А я проносився з ним по музеях і вгаяв час. Поклав у морозилку. Коли він зсохнеться, зберігатиму в домашній колекції, — продовжує Марценюк. — Дощовика сфотографував, віддав кілька знімків до музею, вислав друзям та колегам з Москви. Назвав його білий діамант Поділля.

Грибник знається на діамантах. Працював 21 рік на ювелірному заводі "Кристал" оцінником дорогоцінних каменів. Потім на приватних ювелірних підприємствах Росії.

— Як побачив — не повірив очам. Гриб — як великий білий футбольний м"яч. Навіть діаметр має такий самий, як він — 22 сантиметри, — розповідає вінничанин.

Тимофій Марценюк збирає гриби 50 років. Навчила розпізнавати їх мати. Каже, що є дощовики трьох видів. Звичайний їстівний росте невеликий — до 6–8 см у діаметрі. Гігантський має у діаметрі до 20 см, буває й більший. Він теж їстівний, зустрічається рідко. Є ще дощовик несправжній. Він отруйний і має зеленуватий відтінок.

Зараз ви читаєте новину «Кілограмовий гриб знайшов Тимофій Марценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути