У суботу в Голій Пристані на Херсонщині учасники фестивалю "Солодке чудо" вибирали рекордсмена серед кавунів. Почесне звання отримала ягода, вирощена 53-річним фермером Олександром Невдахою із Нової Збур"ївки. Кавун заважив 28 кілограмів 600 грамів.
— Це кавун сорту, який я сам вивів. Назвав його "Дядя Саша", — розповів "ГПУ" Олександр Невдаха. — Три роки селекціонував. Схрестив сорти "Королівський тюлень" із "Крем-суцвітом" і "Продюсером".
Жителі Голої Пристані називають своє містечко столицею кавунярів, а себе — найвибагливішими гурманами цієї ягоди у всій країні.
— Кавуном ми ласуємо цілий рік, і взимку теж, — розповідає учасниця фестивалю, 56-річна Раїса Харченко. — Мало яка господиня знає, скільки всього можна приготувати із кавуна. Варимо самогонку, повидло, печемо його. Добавляємо масло, молоко і маємо кавуновий мед. Знаємо десятки способів консервувати кавун.
На Херсонщині кавуни родять найкраще в Україні, каже директор Інституту південного овочівництва і баштанних культур Володимир Лимар, 46 років. Фермери запевняють, що їхній врожай — абсолютно чистий екологічно.
— Визначити, чи кавун з нітратами, чи ні, дуже просто, — розповідають спеціалісти Інституту південного овочівництва і баштанних культур. — Кусник кавуна опустіть у склянку з водою. Якщо вода порожевіє, нітрати в кавуні є, якщо стане злегка мутною — немає.
Цього року на Херсонщині баштанними культурами засіяли 11 тис. га і виростили понад 100 тис. т кавунів. Кажуть, це найбільший урожай за останні 15 років.
Коментарі