Ексклюзиви
четвер, 25 грудня 2008 20:21

Католики відпрошувалися на службу з роботи

Автор: фото: Анна ІЛЬЮК
  Прихожани моляться у четвер після ранкової служби біля вертепу в римо-католицькому храмі Святого Олександра на вулиці Костельній у Києві
Прихожани моляться у четвер після ранкової служби біля вертепу в римо-католицькому храмі Святого Олександра на вулиці Костельній у Києві

24 грудня на католицький Святвечір у храм Святого Олександра в центрі столиці прийшло кілька тисяч віруючих. Першу службу на вул. Костельній, 17, розпочали о сьомій вечора. Її правив польською єпископ Станіслав Широкорадюк. Другу, що розпочалася о дев"ятій вечора, апостольський нунцій в Україні Іван Юркович служив українською.

Люди під час молитов перезираються, вишукують знайомі обличчя. Якщо знаходять — вітаються, підморгуючи одне одному, схиляючи голови та махаючи руками.

— Після служби ми йдемо всією родиною на святкову вечерю до батьків, — розповідає "ГПУ" парафіянка Ірина, 37 років. — Щороку зустрічаємося з родиною в костелі на службі. А потім я з дітьми і чоловіком, сестра зі своєю родиною та наші батьки йдемо до них за стіл. Живуть вони недалеко. Тому ніколи не користуємося громадським транспортом, а йдемо пішки, розмовляємо.

На святковий стіл у католиків прийнято ставити 12 пісних страв, порожню тарілку для померлих родичів. Багато встеляє підлогу і стіл під скатертиною духмяним сіном. Прийнято мати в помешканні невеличкий вертеп.

— От чого в мене вдома немає, так це вертепу. Колись у бабусі, пам"ятаю, він був. Вона його прикрашала щороку за всіма традиціями. А от мої батьки і я вертепів уже не ставили, — розповідає киянка Катерина Вольновач, 43 роки.

Допомагаю зійти сходами киянці Марті Мотрук, 72 роки. Жінка розповідає, що в Україні живе півстоліття, до того мешкала в Польщі. Запевняє, що католики на Різдво особливу увагу приділяють солодощам.

— За традиціями, першу різдвяну випічку мають приготувати за місяць до свята. Й обов"язково дати їй відстоятися на холоді — це є невід"ємною частиною приготування, — каже Марта Андріївна. — Однак я вже знесилена готувати такі принади. На моєму столі буде п"ять скромних страв: пісна картопля, овочевий салат, солоні огірки, хліб та сіль. А на саме Різдво я вже закупила солодощів, бо внуки прийдуть у гості. Cьогодні ж вечерятиму сама.

Неподалік католицького храму жебраків немає. У храмі встановлено понад десять скриньок для пожертв. Віруючі кладуть до них різні суми. Переважно купюри по 10 і 20 грн.

Зараз ви читаєте новину «Католики відпрошувалися на службу з роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути