Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 07:31

"Із зарплати відкладали по тисячі гривень щомісяця"

— Чтобы зарегистрировать брак в ДНР, нужно подать заявление, паспорт и документ от предыдущего брака, если такой был. Регистрация проводится через месяц после подачи, — каже 26-річна Ольга Романчук з окупованого Донецька.

— Документи приймають тільки від ДНР. Якщо подати український паспорт, на ньому ставлять відмітку — тоді він стане недійсний. При подачі треба сплатити республіканське мито — 65,2 гривні та 38,35 за розгляд заяви.

Шлюб на окупованій території Донбасу не визнається українською владою.

На підконтрольній території Донбасу діє програма "шлюб за 24 години". Свідоцтво українського зразка видають того ж дня. Коштує послуга 1510 грн.

У ДНР на весілля відкладають гроші рік. Сукню шукають на сторінках безкоштовних оголошень у забороненій в Україні соціальній мережі "ВКонтакте".

— С мужем живем гражданским браком несколько лет. Хотели узаконить отношения — так проще оформлять потом другие документы, — каже 25-річна Анастасія Черненко з Донецька. — Із зарплати відкладали по тисячі гривень щомісяця. За рік назбирали потрібну суму. Аби зекономити, купляла вживану сукню. За неї віддала 2 тисячі.

Зачіску робила подруга, фотографувала також вона. Ще 500 гривень пішло на макіяж і манікюр. Чоловіку придбали тільки нову сорочку. Костюм у нього був. На їжу витратили майже всі заоща­джені гроші. Весілля відзначали на дачі у друзів. Із родичами було 12 чоловік.

На сайті безкоштовних оголошень OLX місцеві пропонують послуги весільного фотографа.

12-годинна зйомка в Донецьку коштує від 4 тис. грн. Сюди входить фото зі зборів нареченого й нареченої, розпису, прогулянки й банкету.

— На свадьбу заказывают видеооператора и тамаду. Если гости более состоятельные — добавляем услуги диджея или музыкантов. Это может стоить около 6 тысяч гривен. В небольших городах — в несколько раз дешевле, — каже 32-річна Альона Постнова з Горлівки. — Більшість молодих пар самотужки займаються весіллям. На це потрібно два місяці. Агентства просять за послуги майже 5 тисяч гривень. Роблять все за три тижні.

За примірку весільного плаття вимагають гроші. Деякі наречені купляють сукню в розстрочку.

— В одному салоні висить табличка: "примірка весільних суконь — 100 рублів" (38,31 грн. — ГПУ). Так магазини заробляють, бо не всі можуть купити собі плаття. Ходять у такі заклади, підбирають, який розмір і фасон їм підходить. Потім замовляють через китайські інтернет-магазини чи з Росії. Виходить набагато дешевше, — говорить 23-річна Ольга Борисова із Шахтарська. — Якщо сукню хочеться зберегти на все життя, а грошей немає — оформлюють розстрочку до півроку. Але купують вбрання, що коштує понад 15 тисяч гривень. Звичайне буде вдвічі дешевше.

У Луганську є кілька агентств з організації весілля. Пари замовляють послуги менеджера. Фірма домовляється з рестораном, проводить виїзну церемонію, замовляє прокат авто, торт, коровай.

— Такі організації враховують статки молодят. Наприклад, виїзну церемонію з декораціями можуть зробити за 1992 гривні. Найдорожче — 8811,3 гривні із фуршетом, із музичним супроводом і репетицією виїзної церемонії. У вартість не входить перевезення, монтаж і демонтаж. Він коштує 153,24 гривні, — каже 26-річна Світлана Смолова з окупованого Луганська. — За годину прокату авто представницького класу молодята платять до 400 гривень. Ціна кілограма весільного торта — 287,32 гривні, 38,31 — доставка.

Видатки між собою ділять батьки молодят. Іноді родичі оплачують окремі послуги.

— Наприклад, дядько моєї сестри замість подарунка оплатив букет нареченої. Віддав за нього 1000 гривень. Також купив квіти для дружка та бутоньєрки для нареченого й дружка. Заплатив ще 500 гривень, — додає Смолова. — Молодятам пропонують оздобити кафе чи ресторан по-святковому. Прикрашають столи, стільці, оформлюють для молодих спеціальне місце. Коштує майже 2 тисячі гривень. Можна замовити навіть фотозону — від 1150 гривень. Основні витрати — їжа. У вартість бенкету може входити алкоголь. У деяких закладах дозволяють приносити його з собою. Це здешевлює святковий стіл. На 20 людей коштуватиме майже 10 тисяч гривень.

Готелі пропонують знижки

У донецькому ресторані "Атлас" молодятам пропонують знижки на шлюбний номер зі святковим оформленням і безкош­товні послуги фотографа.

— Якщо замовляєш бенкет у цьому закладі, дають знижки у власному готелі — 50 відсотків. Найдешевший номер коштує 1148 гривень, — говорить 31-річний Влад Сіпеєв із Донецька. — Коли замовляєш весільний торт у ресторані, роблять і на нього знижку 50 відсотків. У закладі є салон. Нареченій можуть зробити манікюр. Фотограф безкоштовно знімає. Вартість одного місця в ресторані становить 766 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Із зарплати відкладали по тисячі гривень щомісяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути