Ексклюзиви
вівторок, 20 липня 2010 03:46

Із собою треба мати оригінали документів

На кожен факультет у всі ВНЗ подають пакет документів:

— заяву на ім"я ректора;

— документ державного зразка про повну загальну середню освіту — оригінал або копію;

— медичну довідку за формою 086-У, оригінал або копію;

— шість однакових кольорових фотокарток розміром 3х4 см;

— сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти (оригінал або копію) із предметів, що відповідають переліку вступних випробувань;

— паспорт громадянина України або свідоцтво про народження для осіб, які за віком не мають паспорта, військовий квиток та їх копії;

— ідентифікаційний код і його копію.

Треба купити теку-швидкозшивач для особової справи і два конверти з марками. У навчальних закладах їх продають по 2,5 грн за штуку.

— В університеті туризму попросили 10 конвертів. Навіщо їм так багато — не пояснили, — каже 17-річна Анастасія Забейда з Києва. Вона подала документи і в той вуз, і в університет Шевченка.

Обов"язково потрібно мати оригінали документів і завірити у вузі всі копії.

— Це можна зробити в нотаріуса. Але там дорого — 10 гривень за листок. А в приймальній комісії безкоштовно, — каже киянин Володимир Грабовський, 18 років.

Документи приймають за 10–15 хв. Дані заносять у комп"ютер, перевіряють куди ще вступає абітурієнт, чи не перевищений ліміт. Документи можна подавати в п"ять вузів не більш як на три спеціальності. Якщо все добре, вступнику видають розписку про прийом паперів. Якщо чогось не вистачає або неправильний набір сертифікатів, доведеться прийти ще раз.



Найбільше скандалять кияни


— Перший день у черзі стояли до тисячі дітей з батьками. Ми змогли прийняти 250 абітурієнтів, — говорить В"ячеслав Невінчаний, секретар приймальної комісії Києво-Могилянської академії. — У п"ятницю зранку було 700 чоловік. Чергу займають з четвертої ранку.

Ажіотаж страшенний. Люди переживають, що вони не встигнуть за два тижні здати документи. Пішли чутки, що приймаємо тільки до 22 липня, хоча ми як усі працюватимемо до кінця місяця. Виходимо до черги і кажемо: документи можете подати до 31 липня. А ніхто не вірить.

Робочий день має закінчуватися о 18.00, але затримуємося до 20.00. Одночасно можемо прийняти 11 абітурієнтів. У комісії працюють 30 співробітників. Обіду нема. Домовляємося між собою і по черзі ходимо перекусити.

Спека. Батьки нервують. Виказують своє невдоволення не іногородні, у яких квитки на руках. Скандалять переважно кияни. Намагаються протиснути своїх дітей без черги.

Олеся ПОП

Зараз ви читаєте новину «Із собою треба мати оригінали документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути