Ексклюзиви
понеділок, 15 січня 2007 18:34

Із карпатської хати зроблять елітний ресторан

Автор: фото: Любов Карнарук
  Житель міста Черкаси Владислав Склянко показує 150-річну хату, яку він перевіз до міста з Івано-Франківської області. Там планує облаштувати ресторан
Житель міста Черкаси Владислав Склянко показує 150-річну хату, яку він перевіз до міста з Івано-Франківської області. Там планує облаштувати ресторан

Черкащанин Владислав Склянко, 33 роки, перевіз із Івано-Франківщини 150-річну хату і сарай. Поставив усе на кручі над Дніпром на околиці міста. Неподалік проходить траса на Київ та залізниця.

Тут Склянко хоче побудувати готельно-ресторанний комплекс у стародавньому українському стилі. Обслуговування та їжа коштуватимуть дорого. Годуватимуть виключно стравами національної кухні.

— Хату я знайшов випадково в селі Зелене біля Яремчі Івано-Франківської області. Господарі в ній сіно складали. Я побачив її і зрозумів: це має бути на Черкащині, — пригадує Владислав.

На даху в схованці знайшли документи. В одній довідці йшлося, що на початку минулого століття там жила родина Максим"юків. Чоловік Іван працював на сплаві лісу в селищі Кути.

Друга довідка 1953 року, видана Василю Максим"юку. Написано, що його кобилі Марічці робили якісь щеплення. Там же лежали переписані від руки "Десять заповідей українського націоналіста" Степана Бандери.

Була на горищі й зброя: гвинтівка Мусіна, чотиригранні штики, білогвардійський револьвер "Маленький бульдог".

Усі знахідки розвісять на стінах ресторану.

— Ми також забрали тумбочки, лавки, полички, глечики та макітри, — додає Склянко.

У довжину хата становить 13,5 м, а завширшки — 6 м. Над дверима висить номер "353". Фундамент із вапнякових блоків. У будинку дві кімнати та сіни. Усі замки на дверях ще тих часів, але справні. Вхідних дверей двоє з різних сторін. Поряд із хатою стоїть сарай, розміром приблизно два метри на чотири.

— Я найняв бригаду фахівців-гуцулів. Вони вручну розібрали і хату, і сарай. Заїхати в гори не можна. Тому люди цілу добу переносили до машин смерекові колоди. В одну сторону дві години ходу. Завантажили три КамАЗи-"довгоміри", — розказує Владислав.

У Черкасах хату зібрали. Дах зробили новий. Скільки це все коштувало, підприємець не каже. Однак зізнається, що за вкладені гроші міг би збудувати звичайний ресторан.

Поряд із сараєм пасуться на прив"язі четверо овець. Їх теж привезли з Карпат. Коли комплекс відкриється, у дворі в загорожах будуть поросята, вівці й бик. Навколо зроблять тин.

У хаті облаштують ресторан. А для готелю Склянко знайшов іншу будівлю. Триповерхову 80-річну дерев"яну хату теж побачив на Івано-Франківщині. Перевозитиме її у Черкаси навесні.

Владислав Склянко вже шість років займається кіньми, створив власний кінно-спортивний клуб "Мустанг". Купляє лошат і виховує до п"ятирічного віку. Потім продає за кордон. Каже, що має коня, за якого дають 30 тис. євро.

"Мустанг" розміщується за містом, на території колишнього смітника. Землю Склянко взяв в оренду. Усе розчистив та вивіз відходи. Готельно-ресторанний комплекс планує відкрити через два роки.

Зараз ви читаєте новину «Із карпатської хати зроблять елітний ресторан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути