пʼятниця, 28 січня 2011 10:19

Іван Федак розколов поліно із тризубом

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Іван Федак показує поліна із зображенням тризуба
Іван Федак показує поліна із зображенням тризуба

50-річний Іван Федак із хутора Кам'янки Перемишлянського району на Львівщині у суботу, 22 січня, рубав на подвір'ї букові дрова. Розколов поліно і побачив на обох частинах викарбуваний тризуб із хрестом.

Іван живе з матір'ю, 78-річною Надією Іванівною, у будинку біля лісу. На хуторі чотири хати. Газу немає, топлять дровами.

— За патиками до лісу щодень ходжу. Але перед Днем злуки в мене день народження був. Сусіди зійшлися, рідні, ну куда там до лісу було. Пішов зранку в суботу, — розказує Іван. — Десь за метрів 300 від хати вітер зламав бука ще восени. Аби воно не зогнило, вирішив його собі потрошки додому носити. Спочатку гілки обідрав. Потім від верхівки до низу спилював. За зиму майже все пішло. Зосталося десь дерева так із півтора метра. У суботу я його спиляв повністю і завдав собі на плечі дві колоди. Удома зразу взявся за сокиру. Розрубав одну колоду на четверо. Поставив рубати другу. Замахнувся, раз — воно розпалося, а я оторопів.

Дивлюся, там тризуби два із хрестами. Боженьку, думаю, ну ти мені й подарки на день народження робиш. Певно, ввижається. Протер очі. Та нє, справжнє. Узяв у руки, став мацати. Пуцую (натираю. — "ГПУ") то поліно — не стирається. По сусідах бігом поніс показувати.

Зображення тризуба завдовжки 14 см, завширшки — 7. Федак поставив поліна в коморі.

— Перше в хаті тримав, але боюся, там вони можуть всохнутися. Якщо який музей захоче собі взяти — віддам задурно, грошей мені за таке не треба, — каже. — Новина про тризуб селом швидко розійшлася. Уже і в області знають. Мені спеціалісти всякі дзвонять, просять не нищити того дерева. Вони з дня на день приїдут — будут досліджувати. Я сам собі так припускаю, що той малюнок міг від води виникнути. Вона якось затекла всередину бука. Там вималювала зображення. Але то до щастя.

— То чудо Боже, — додає Надія Іванівна. — Хрести просто так не являються. Якщо то таке сі на свято велике стало — певно, щось добре має бути. Іван, раз знайшов, буде щасливим. І в державі все має бути добре. Може, у політиці що ся зміне.

Науковці пояснюють появу тризуба людським втручанням.

— Якщо зображення симетричне, і там чітко видно ознаки герба — лінії, хрест, то скоріше за все колись хтось витесав на корі бука тризуб. Це могло бути 10 років тому, може — 50. Із часом шрам затягнувся, наріс, — пояснює 53-річний Володимир Крамарець, доцент кафедри лісництва Львівського лісотехнічного університету. — Можна розглядати також іншу причину — грибки. Вони утворюються у пошкоджених місцях деревини. Мають здатність забарвлювати. Якщо в цьому букові був грибок, зображення тризуба могло вималюватися. Але тоді воно було би не таке чітке.

Зараз ви читаєте новину «Іван Федак розколов поліно із тризубом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути