Ексклюзиви
четвер, 16 червня 2022 00:00

"Їхали й намагалися обігнати ракети, що летіли над головами"

Понад два місяці прожила під обстрілами російських військових родина 51-річної Марини ЯКОВЕНКО з села Черкаські Тишки під Харковом. Сім'я розводила породистих кіз. Робили сир. Жили за виручені гроші.

— До війни в нас було спокійне життя, займалися улюбленою справою. Та Путін прийшов нас звільняти і все знищив. У нашому селі бойові дії тривали з перших днів війни. Через постійні обстріли із "Градів" і "Смерчів" ми з підвалу вийти не могли. Сиділи на шматку пінопласту й молилися, щоб вижити. За тиждень наш дім уже був без вікон. А потім з'явилися тріщини і впала стеля. Через постійні обстріли кози почали вмирати, бо не витримували серця. Інші народжували козенят і помирали, бо під обстрілами не могла надати їм медичну допомогу, — розповідає Марина Яковенко. — У холодильнику зберігали тушки курей і свинину. Думали, що запасів вистачить. Але орки залишили нас без світла і все швидко зіпсувалося. Виживали завдяки картоплі й консервації. Доїли кіз. Але сіно закінчувалося. А росіяни не випускали нас із двору, щоб накосити.

Виїжджати вирішили після того, як окупанти обстріляли село фосфорними бомбами.

— Чоловік сказав, що треба тікати. О п'ятій ранку ми почали пакувати речі у старий "Москвич". Узяли бабусю, поранену кішку, собаку. На причіп — трьох кіз і двох козенят. Решту тварин віддали сусідам, — говорить Марина Яковенко. — Дорога із села — це був фільм жахів. Їхали й намагалися обігнати ракети, що летіли над головами. По трасі неслися на повній швидкості. Коли минули Харків, побачили мирне життя. Люди гуляли, ходили в магазини.

Яковенки зупинилися у знайомих на Полтавщині, які теж розводять кіз. Родині виділили окремий будинок.

— Відчуваю, що ніколи не відійду від пережитого. Мій дім, мої речі, фотографії дітей на окунів — усе знищили російські окупанти. Тепер ми бомжі. Не знаю, як жити далі. Путіна ненавиджу та проклинаю, — додає Яковенко. — Радує, що наші кози зараз у безпеці. Але видно, що досі переживають стрес. Уві сні постійно кричать. Мабуть, їм теж сниться ця війна.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Їхали й намагалися обігнати ракети, що летіли над головами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути