четвер, 01 жовтня 2020 00:02

Хворі на коронавірус голосуватимуть удома

У жовтні в Україні пройдуть місцеві вибори, в мобільному додатку "Дія" з'явиться цифровий варіант ідентифікаційного номера, закінчиться вступна кампанія для абітурієнтів з окупованих територій Донеччини та Луганщини.

Осінній призов почнеться 1 жовтня і триватиме до 31 грудня. В армію підуть 13 570 чоловіків 18–27 років. У Збройні сили — 7,5 тис. осіб, Нацгвардію — 4970. До спеціальної служби транспорту відберуть 600 людей, у Держприкордонслужбу — 500. Чоловіки з вищою освітою служитимуть рік, інші — по 18 місяців.

На призовну кампанію з держбюджету витратять 62,5 млн грн.

— Всі, хто отримає повістку, повинні з'явитися на призовну дільницю, — говорить військовий 45-річний Віталій Залій. — У нас прийнято вважати: якщо в документі не розписався, то він недійсний. Це неправда. Є загальний виклик на службу. Якщо особа, яка підпадає під призов, його ігнорує — вважається такою, що ухиляється.

Із 1 жовтня з обігу виведуть монети номіналом 25 коп. і банкноти, випущені до 2003-го. Приберуть і купюри 1 та 2 грн зразка 1996 року.

— Це робиться, щоб спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів, — каже заступник голови Нацбанку 47-річний Олексій Шабан. — Банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Залишиться по шість номіналів монет і банкнот.

Із нового місяця регулятор активніше вилучатиме з обігу банкноти номіналом 1 і 2 грн, випущені у 2003–2007 роках. Прибиратимуть монети 1 грн, виготовлені до 2018-го.

У мобільному додатку "Дія" в жовтні з'явиться цифровий ідентифікаційний номер та електронне свідоцтво про народження дітей. Документи будуть дійсні нарівні з паперовими.

— Існуватиме функція передачі копій цих паперів у різні структури. Можна відсилати в банк для відкриття рахунків чи для заселення в готель. Операція займатиме секунди, — говорить міністр цифрової трансформації ­Михайло Федоров, 29 років.

23 жовтня закінчиться вступна кампанія для абітурієнтів з окупованих територій Донецької та Луганської областей. Майже 1,5 тис. уже зараховані до вищих навчальних закладів.

— Найважче — допомогти дітям виїхати на підконтрольну Києву територію. Окупанти цьому перешкоджають, погрожують, — каже заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук, 36 років.

25 жовтня в Україні пройдуть місцеві вибори. У нових бюлетенях потрібно буде поставити галочку навпроти підтримуваної партії та вписати порядковий номер кандидата від неї.

— Вибори можуть перенести в будь-який момент, — говорить політолог 67-річний Віктор Небоженко. — Це можливо із трьох причин: так вирішить президент, погіршиться ситуація з коронавірусом або станеться техногенна катастрофа. Найбільш можливий варіант — пандемія. Але в цій ситуації йдеться про перенесення голосування в окремих областях. Якщо Зеленський відтермінує вибори повністю, то його рейтинг впаде ще більше. Майже 60 відсотків людей поки що не визначилися, за кого голосувати. Передвиборчі кампанії пусті, без сенсу. Багато незнайомих облич.

Хворі на коронавірус українці голосуватимуть удома. Для цього мають до 23 жовтня надіслати заяву до найближчої територіальної виборчої комісії.

Зараз ви читаєте новину «Хворі на коронавірус голосуватимуть удома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути