вівторок, 18 грудня 2012 05:00

Хрещатиком ходять страуси

Автор: фото: Сергій Старостенко
  У міні-фермі на Хрещатику можна побачити страусів, трьох курок, поні, барана, шиншилового кролика та двох кіз
У міні-фермі на Хрещатику можна побачити страусів, трьох курок, поні, барана, шиншилового кролика та двох кіз

— Куда ти голову пхаєш? Бач, пустий кульок, тіки шапка. Будеш її? — 16 грудня опівдні жінка в окулярах розкриває поліетиленовий пакет із написом "Босс". Стоїть у вольєрі зі страусами навпроти київської станції метро Хрещатик. Тут 8 грудня відкрили міні-ферму. За вхід грошей не беруть.

У звіринці чотири страуси, три курки, поні, баран, шиншиловий кролик та дві кози. Їх можна погладити й погодувати. Тварин привезли зі страусиної ферми, що в селі Ясногородка за 30 км від столиці. Там живе талісман київської фан-зони Євро-2012 — кнур Фунтик.

Подивитися на звірів зайшли з десяток людей. Переважно батьки з дітьми, молодь. Запаху гною не чути, клітки одразу чистять. Закутаний у шарф по самі очі 7-річний Антоній хапає страуса за шию, той відсахується й кліпає очима. Мати, 27-річна Ірина, б'є хлопця по руках.

— Ему же больно, — стискає руки сина. За шарфом чути тільки мугикання.

— С ними надо осторожно, а то может клюнуть, страусики не сильно умные. Им полгода всего. Если хотите покормить, берите комбикорм из ящика, — показує на коробку доглядач Олександр Лопухов, 45 років. З неї тхне відсирілою травою й висівками. Дістає зелену масу та з долоні дає страусові. Той дзьобом хапає. — Ці птахи їдять траву, корінці, можуть закусити ящіркою. Щоб дрібнити їжу в шлунку, ковтають камінці. Але в неволі їдять усе, що попадається, — пластмасу, тріски. Тому прошу всіх закривати кишені.

У вольєрі є банка для пожертв на корм. На дні близько 20 купюр різного номіналу та кілька копійок.

Багато людей стоять біля вольєра з козами. Вони грайливо скачуть на тих, хто заходить за огорожу, просять смачненького.

— Їм даємо яблука, капусту. Кози не бояться людей. Ми на фермі вибирали таких. Поні Катя дуже смирна, її маленькі діти люблять. Єдине, що людей просимо, — не бийте і не провокуйте тварин, — додає жінка, яка доглядає за козами.

Поряд зі звіринцем працює ярмарок. Рукавички продають по 85 грн, мед по 50 грн, різдвяні свічки по 10. Із новинок з'явився екскурсійний потяг Хрещатиком та смажені каштани — спеціально вирощені у Франції. Коштують 10 грн за 100 г.

— Це всьо поставила Московська православна церква, мій шеф платить їм оренду десь 7 тисяч гривень за місце, — обводить рукою навколо себе львів'янка 47-річна Вікторія. Прізвища не називає. Перекладає різдвяні свічки. — Конкуренція страшна, всі торгувати біжать сюда. Тут хорошо всьо йде, але грошовиті покупці появляться ближче до свят.

На майдані Незалежності комунальники тестують систему на новорічній ялинці. Вона обійшлася місту в 3 млн грн. Матиме 3Д-ефект на верхівці, "падаюче" світло. На гілках світлодіодні іграшки. Торік кияни критикували головне святкове дерево міста — воно було подібне до зеленого конуса. Новорічний Хрещатик запрацює 19 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Хрещатиком ходять страуси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути