вівторок, 06 липня 2010 06:31

Град завбільшки зі сливу побив усю городину

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Ольга Висовень із села Лука під Києвом стоїть біля грядки помідорів на своєму городі. Листя нема — оббило градом, недостиглі овочі валяються на землі
Ольга Висовень із села Лука під Києвом стоїть біля грядки помідорів на своєму городі. Листя нема — оббило градом, недостиглі овочі валяються на землі

"Скільки на світі живу — такого не бачила. Град був із сливу розміром. Вибомбив половині села всю городину", — каже на своєму городі Ольга Висовень, 78 років, із села Лука під Києвом.

Град прийшов у п"ятницю, 2 червня, о 15.30 з боку столиці. Падав півгодини. Городи й двори укрив 20-сантиметровий шар криги. Від картоплі, капусти, кукурудзи, перцю, баклажанів лишилися стирчаки. Із дерев град позбивав яблука, горіхи, вишні.

— Ми думали, настав кінець світу. Коли все скінчилося, люди не могли відкрити хатні двері. Лід завалив пороги, довелося вилазити через вікна, відгортати, — каже 62-річна Галина Ігнатенко, сваха Ольги Семенівни.

Від граду постраждала половина села, що тягнеться від місцевої церкви в бік містечка Бишів. Сторону, що ближче до Києва, град оминув. Лід лежав на вулицях і городах протягом доби. Селяни вивозили кригу причепами в поле.

У понеділок біля асфальтової дороги на вул. Шевченко в затінку лежать чималі купи криги. За три дні градини зменшилися до розміру вишні, але повністю не розтанули. Хоча на вулиці +32°С. На городах і в садах жодної цілої рослини. Капустяні й кукурудзяні листи перетворилися на лахміття. Картопля стоїть без цвіту і листя. Дерева — напівголі. Шифер на хатах вищерблений.

Найбільше постраждали господарства Зінаїди Король і Михайла Рибака. У Королів залило горище, у хаті подекуди обвалилася глиняна стеля. Тала вода затопила льох, попсувала консервацію. Опади потрапили у криницю. Вода в ній стала каламутною і смердючою.

— Як почав бити град, я кинулася збирати качат. Льод бив із такою силою, що наробив дірок у хустці, — каже Зінаїда Король, 69 років.

У селі припускають: град побив городи за гріхи. Причиною небесної кари жінки називають неправильно побудовану церкву. Її поставили на місці колишнього цвинтаря. Храм на кістках розгнівив Бога, говорять між собою селяни.

Коли все скінчилося, не могли відкрити хатні двері. Лід завалив пороги

Заступник голови сільради Михайло Оліфіренко проводив вихідними збори постраждалих від граду. Обіцяв допомогти людям. Хати обходить комісія. З"ясовує розміри збитків. Чим конкретно зможе допомогти сільська влада, ніхто не знає.

— У мене тільки огірки вціліли, які під плівкою в парнику ростуть, — каже Ольга Висовень. — Як зиму переживемо — не знаю. Аби ж не липень надворі, то можна було б картоплю пересадити, а так — пізно, до осені не визріє.

У Луці постраждали 70 приватних садиб.

У той же день після обіду злива з градом пройшла в Києві. Температура на короткий час упала до +7°С. Через забиті стоки води було на півметра. У деяких районах люди брели по груди у воді. Транспорт став.

Зараз ви читаєте новину «Град завбільшки зі сливу побив усю городину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути