Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2011 00:30

Град потрощив майже 400 будинків

Автор: фото: Василь ТУРКІВ
  Марія Романишин із села Крушельниця Сколівського району на Львівщині тримає миску з градом. Назбирала його на своєму подвір’ї у середу 24 серпня. Крижини завбільшки як гусяче яйце падали вісім хвилин
Марія Романишин із села Крушельниця Сколівського району на Львівщині тримає миску з градом. Назбирала його на своєму подвір’ї у середу 24 серпня. Крижини завбільшки як гусяче яйце падали вісім хвилин

Зранку в суботу 27 серпня жителька села Крушельниця Сколівського району на Львівщині Стефанія Сворень, 83 роки, поспішає до сільради. Проситиме полатати дах її будинку. 24 серпня у селі випав град завбільшки як гусяче яйце. Потрощив покрівлю 266 будинків.

Стефанія Сворень живе за річкою Стрий, там негода наробила найбільше біди.

— Я вже така стара, а не пам'ятаю такої кари. Боже, та то таке горе, — втирає хустинкою сльози. — Як вийшла на стрих, а там діра на дірі, як мої кулаки. Я учасник війни, голова обіцяла дати поміч. Може, шифером пособлять.

Біля будівлі сільради стоять семеро. Шифер найперше роздають одиноким, багатодітним, малозабезпеченим сім'ям та інвалідам першої групи. Їм обіцяють відшкодувати всі збитки. Решта отримають 30%.

— Матеріал із резерву дає обласна рада, — пояснює сільський голова Оксана Іваницька, 39 років. — Але тільки тим господарствам, у яких постраждали житлові будівлі. Для господарських не видаємо. У п'ятницю завезли 867 листів, сьогодні 990. На всі пошкоджені будинки потрібно 5706 штук. То дуже багато, все відшкодувати не зможемо.

У Крушельниці град почав падати на День Незалежності об 11.40. Періщив 8 хв. Місцеві тоді зібралися в центрі села біля каплички на спільний молебень.

—  Ні з того ні з сього надійшла чорна хмара. Спочатку падали маленькі градини, а потім такі, як гусяче яйце. По 200–300 грамів кожна. Люди порозбігалися під накриття, — згадує 44-річна Мирослава Шкалій, працівниця центру обслуговування одиноких людей. — Я в той час на подвір'ї була, тазік тримала. То як одна тота градина впала, так миска зразу і розкололася. Дивлюся, худоба йде з паші. А моя корова так сильно біжить і голосно мукає. Хто на пасовиську тоді був, розказує, що худоба лягала на траву і дуже кричала.

— Дядько біля мене жиє, йому 83 роки. Він повінь бачив, сніг у червні місяці, но такого не пам'ятає, — говорить 50-річна Галина Яворська. — Я думаю, якби так ще пройшло хвилин 20, то старі хати позавалювало би.

Крушельниця розташована у гірській місцевості, за 15 км від райцентру. Тут живуть 1300 осіб. У селі пошкоджені також народний дім, амбулаторія, котельня сільради і школа. Дах школи і котельню перекрили.

У 73-річної Антоніни Голинської дім оббитий вагонкою. Град побив стіни.

— Моя хата тепер, як після обстрілу, вся в дірах. І як ту вагонку латати? На даху треба замінити 26 листків шиферу. А дають тільки 13. А ше треба цьвоків (цвяхів. — "ГПУ"), дощок. А майстру заплатити?

Найбільше дісталось сім'ї сільського депутата, лікаря Ростислава Романишина, 43 роки. Негода не оминула хату, літню кухню, стайню, розбила дровітню. Діри нашвидкуруч залатали пінкою, але дах треба повністю перекривати. Тільки на хату потрібно147 листів шиферу.

— Третину відшкодували,  але решту своїми силами треба старати. Один лист шиферу зараз 55 гривень коштує,—  зітхає Ростислав Романишин. —  Характерно, коли в нас у горах град падає, то холодно стає. А то на фоні такої погоди, як зараз — сонце світить, ні хмаринки, — дощ із градом пройшов. І зразу небо чистеньке стало.

У сусідньому селі Підгородці негода захопила дітей в церкві, коли ті йшли до причастя. Там і в селі Урич пошкоджені 120 будинків.

— Вікна в храмі билися, скло летіло, але всі лишалися всередині, бо надворі ще страшніше було, — розказує Мирослава Шкалій. — Одна жіночка вийшла з церкви, їй градина на голову впала, побила до крові.

Зараз ви читаєте новину «Град потрощив майже 400 будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути