пʼятниця, 24 листопада 2017 07:50

Голодомором влада хотіла вирішити українське питання

Автор: Ірина БАБЕНКО
 

25 листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодомору. Цього року він проходить під гаслом "Голодомор — помста за свободу, помста за революцію". Жалобні акції відбуваються у 32 країнах.

У 1932–1933 роках радянська влада намагалася придушити український національно-визвольний рух і фізично знищити селян. Масовий Голод організували штучно. Науково встановлені втрати від нього становлять щонайменше 7 млн людей.

— Маємо говорити про три Голодомори — у 1921–1922-му, 1932–1933-му і 1946–1947 роках. Бо саме з 1921-го і по 1991-й тривала окупація України Росією. Всі Голодомори були частиною технології геноциду української нації, — каже історик 46-річний Рости­слав Мартинюк.

Яких цілей хотіла досягти ­Голодомором радянська ­влада?

— 1921 року їй не вдалося приборкати військовий опір на півдні України. Тоді влаштували голод. Є документи, що свідчать про свідому його організацію. Так закінчилася війна за визволення. Москва підкорила Україну.

1928 року Росія почала неоголошену війну — так звану боротьбу з куркульством, депортацію чоловічого населення України всередину Росії. Це викликало опір українців. Коли його не вдалося подолати, Компартія пішла перевіреним методом — голодовим терором. За мету ставили не лише знищення, а й колонізацію України, зміну її етнічного складу шляхом завезення 4 мільйонів росіян.

Третім Голодомором хотіли остаточно вирішити українське питання. Але досягли лише тактичної мети — приборкали національно-визвольний рух.

Чи достатньо українці знають про Голодомори?

— Ця тема залишається полем для маніпуляції Росії — впливу на наукову спільноту. Для того, аби применшити кількість жертв, приховати технології запровадження Голодомору і кваліфікації скоєних дій як експерименту над людиною. Наприклад, Москва виділяє кошти американській установі. Та перенаправляє їх до нашого Інституту демографії з натяком, що кількість жертв Голодомору має бути зменшена. Також дискредитують і виводять за межі публічного обговорення вчених, які відстоюють більші цифри загиблих від голоду. Торік в Америці на вшануванні жертв Голодомору не прозвучала точна кількість загиблих — 7 мільйонів. Її замінили на "кілька мільйонів". Потім почали тиражувати "3,9 мільйона". Коли цифру остаточно розмиють — говоритимуть про бажання української нації бути найжертовнішою, найбільш постраждалою в Європі. А далі перейдуть до тези: "Розмови про Голодомор є політично вмотивованими і не мають нічого спільного з чесним науковим підходом".

Між тим, науковці знайшли факти, що більшовики випробовували техніки управління людьми, які переживають голодові психози та різні хвороби на ґрунті голоду. Досліджували персональну і масову зміну психології як реакцію на канібалізм. І навіть домагалися вироблення гормону страху й покори, який може з'явитись в організмі в процесі тривалого голодування. Тому ми тільки підходимо до того, щоб осягнути весь спектр змін, яких зазнала українська нація у зв'язку з брутальним експериментом Москви в окупованій Україні.

Які наслідки можуть відчувати на собі нащадки людей, що пережили Голодомори?

— Доведено, що прямі наслідки від Голодомору позначаються в третьому і четвертому поколіннях. Це різні види психозів, нездатність оцінювати свої дії наперед або прогнозувати ситуацію, схильність до популістських заяв. У 1990-х городяни масово саджали картоплю, хоча вигода була нульова — це також одна з форм голодоморного психозу. Навіть агресія на дорогах і в чергах — теж наслідки голоду пращурів.

Американські вчені виявили, що при заплідненні сперматазоїди людини, яка була вражена голодом, несуть суїцидальний ген. Я вивчав історію сіл Чернігівського району. Побачив безпричинні сплески суїцидів у людей 1940–1950 років народження. Вони не були пов'язані з родиною, соціальною сферою чи психічними розладами.

Проте українці не є колективними психами. Ми подолали страшний досвід і до певної міри готові до подібних викликів у майбутньому — можливо, навіть краще за інші нації. Ті, хто народилися у 2000-х — уже вільні від голодоморних стресів. Хоча виховуються батьками, які мають вплив Голодомору.

Чи можна порівнювати антиукраїнську політику Сталіна із сьогоднішньою агресією Путіна?

— Наведу приклад післянацистської Німеччини. Гітлер скоїв самогубство, його оточення знищили. Але на країну все одно наклали контрибуції та жорсткі правила — бо існує колективна відповідальність за обраного демократичним шляхом лідера.

Про демократію в СРСР не йшлося. Однак про російський народ можна говорити як про відповідальний за злочини Голодоморів і окупації України. За 400 років він майже не змінився, як і його стереотипи про сусідів та стосунки з ними. У російському суспільстві переважає думка, що України не має бути. За такої умови знайдуться лідери, які запропонують інструментарій для реалізації цієї ідеї.

Відчувається, що зараз тема Голодомору стихає. Це справді так?

— На це є об'єктивна причина: свідків першого і другого Голодоморів майже не лишилося, особиста передача пам'яті вичерпується, і тема переходить в історичну площину. А сьогодні будь-яка історична тема в Україні не знаходить масового читача. Бувають лише сплески уваги до окремих подій. Так сталося, коли Янукович у Брюсселі заявив, що Голодомор 1932–1933 років не був геноцидом. Люди зрозуміли: такий тип державних керівників і вчинив Голодомори. Зокрема, й тому вийшли на Майдан. Януковича усунули, але потрапили в іншу пастку: забули, що небезпека може повернутись.

Зараз ви читаєте новину «Голодомором влада хотіла вирішити українське питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути