середа, 17 серпня 2011 05:00

Генерального прокурора чекали на відкритті церкви

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Церкву Петра і Павла в селі Тищенки Шишацького району Полтавської області збудували коштом меценатів за дев’ять місяців. Відкрили 14 серпня
Церкву Петра і Павла в селі Тищенки Шишацького району Полтавської області збудували коштом меценатів за дев’ять місяців. Відкрили 14 серпня

У неділю, 14 серпня, в селі Тищенки Шишацького району Полтавщини відкрили церкву Петра і Павла. Храм Московського патріархату збудували за дев'ять місяців.

О 8.20 до церкви під'їжджає мікроавтобус. Із нього виходять четверо священиків. Виносять п'ять великих валіз на коліщатах. З однієї витягають червону доріжку. Розстеляють біля входу. Поруч стоїть групка парафіян.

— Це когось із Києва ждуть, — говорить літня жінка в жовтогарячій хустці із блискітками. — Усі люди балакають, що гроші на церкву Пшонка дав, того так бистро построїли. І года не пройшло. У нього десь родичі поряд живуть. Буде, навєрно, тут гріхи замолювать, — сміється.

— Та хіба не все одно, хто построїв? — заперечує повна парафіянка. — Я аж із Вінниці на відкриття приїхала, і то розумію, що храм для душ грішних будують. А вам аби кістки перемити, безбожники.

У селі кажуть, частину грошей на храм дав генеральний прокурор 58-річний Віктор Пшонка. За кілька тижнів до відкриття по Тищенках пішов поголос, що він буде на урочистостях. Чекали на представників центральних телеканалів.

За півгодини біля церкви збираються близько 300 людей. У багатьох квіти й мед. Хочуть посвятити їх після служби. Більшість — місцеві, хтось приїхав із Великої Бузової, Сагайдака, Яресьок та Полтави. За 300 м уздовж дороги стоїть десяток міліціонерів. Біля них — із півсотні автівок. Переважно "лади", "деу", один чорний джип.

Із церкви чоловіки в білих сорочках виносять ікони. На вулиці встановлюють мікрофони.

Лунає подзвін. Священики юрмляться біля воріт. Попереду стоять 12-річні хлопець і дівчина у вишиванках. Зустрічають архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа. Він бере від дітей хліб-сіль. На вулиці його переодягають у рясу. В церкві вбирається у святкове.

У церкві тиснява. Люди проштовхують дітей до вівтаря. Ті злякано озираються.

— Боже, яка задуха, — каже лисий чоловік. У нього піт стікає чолом та крапає на підлогу. — Здоровий дядько, та, їй-бо, зомлію.

Кілька дітей просяться на вулицю. Віряни починають виходити з храму. Ті, що лишаються, навстіж відчиняють вікна.

— Жень, а то не Пшонка часом? — пошепки запитує жінка в чорній сукні та білій хустці. Показує на худорлявого русявого чоловіка, який стоїть поруч із головою місцевої райдержадміністрації.

— Та нє. Но наче похож на його заступника. Бачив раз по телевізору.

Той чоловік називається Андрієм, просить не фотографувати його. Каже, на відкриття храму запросили друзі, він не місцевий.

Церква Петра і Павла — третій храм у Шишацькому районі. 2003-го відкрили церкву в селі Яреськи, позаторік — у Шишаках.

— На церкву в Тищенках витратили більше 1,5 мільйона гривень, — говорить голова Шишацької РДА 58-річний В'ячеслав Білаш. — Збудована на благодійні гроші підприємців. Їхні імена розкривати не будемо. Скоро відкриємо церкву в Сагайдаку. Для цього маємо мецената.

Архієпископ Филип каже, храм збудували на прохання селян. Благодійників також називати не хоче.

— Церква — найкоротший шлях до Бога, — зауважує після служби. — Благодійники розуміють це. Вони не бажають реклами.

По завершенні відправи церкві дарують три великі ікони. Архідиякон нагороджує грамотами тих, хто був причетний до будівництва, забезпечив транспорт, матеріали або зводив будівлю.

Вона невелика, у вигляді хреста. Має пластикові вікна. Всередині на білих стінах забиті гвіздки для ікон. По центру позолочені Царські ворота.

— Ми вибирали місце для будівництва торік 10 листопада, — пояснює архітектор Ніна Бичкова, 46 років. — Одночасно проектували і будували. Було постійне фінансування й дуже роботящі люди. А построїли тут, бо географічно це найвища точка Полтавщини. Ждала, що Пшонка таки приїде. Багато чула, що в нього тут корені.

— У Пшонки тут дід і баба похоронені, — місцевий 58-річний Володимир стоїть біля храму, тримає на ланцюгу дворового пса. — Він кілька років тому приїжджав сюда.

— У Віктора Пшонки тут похоронені далекі родичі, двоюрідні дід чи баба, — розповідає сільський голова Великобузівської сільради Катерина Цьова. — Не можу сказати, по чиїй лінії. Через те він приїздив сюди, їх навіщав.

Віктор Пшонка народився у селі Сергіївка Слов'янського району Донеччини. У жовтні 2005 року збудував там жіночий Сергіївський монастир. За декларацією за 2010 рік, дохід його родини становив 1 млн 408 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Генерального прокурора чекали на відкритті церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути