Ексклюзиви
вівторок, 23 червня 2009 07:20

Гейзер пошкодив чотири квартири

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Любов Власова показує замочене і брудне ліжко у квартирі сусідки Віри Музири. Доки комунальники не відремонтують пошкоджене помешкання, постраждала житиме у Власових
Любов Власова показує замочене і брудне ліжко у квартирі сусідки Віри Музири. Доки комунальники не відремонтують пошкоджене помешкання, постраждала житиме у Власових

П"ять днів жителі будинку N5 на вул. Сабурова на столичному житловому масиві Троєщина вимивають із квартир багнюку.

Вона потрапила в домівки після аварії на теплотрасі. Минулої середи по обіді за 10 м від будинку з-під асфальту пробився потужний струмінь гарячої води. Висота гейзера сягала четвертого поверху. Потоком води та уламками асфальту й каміння розбило вікна й балкони в чотирьох квартирах. Їх затопило водою на півметра.

— За кілька хвилин перед аварією я прилягла в залі на ліжко, увімкнула телевізор. Була реклама, тому вимкнула звук і включила "Радіо Аллу". Раптом чую — щось б"є в скло. Подумала, ураган. Але дерева за вікном не хиталися, зате вода ллється сіра. Потім затріщали рами на балконі, вибило шибки. На мене полетіло каміння зі склом. Квартиру вмить залило брудною водою. Я зіскочила з ліжка, взула резинові капці. Якби побігла боса, може б і вбило. У під"їзді попросила чоловіків вимкнути електрику, — згадує Віра Музира, 58 років. Її руки в синяках. Каже, побило камінням.

Однокімнатна квартира Віри Музири розташована на другому поверсі. Вона найбільше постраждала від аварії. Усю залу залило багнюкою. Потік води та каміння розвернув на стінах антресолі, понищив складений у них одяг. У шафі дотепер вода з піском. Віра Миколаївна спеціально не прибирала кімнату, аби експерти могли оцінити збиток. Працівники ЖКГ і "Київенерго" прийшли на місце аварії наступного дня.

— У мене 400 ударів за секунду пульс був. Я одинока людина, інвалід другої групи. Мені скоро мають оперувати серце. Замість того, щоб мати спокій, я маю цей кошмар, — говорить Віра Музира. Додає, що вимагатиме мільйон гривень компенсації за завдану моральну шкоду та ще півмільйона — аби відремонтувати квартиру. Хоче, аби "Київенерго" ремонтувало домівку за свої кошти.

— Тут у нас постійно гуляють діти. Це просто Бог змилувався, що в той час нікого не було. А то б діти летіли до четвертого поверху, — каже сусідка Віри Музири Любов Власова, 54 роки. Віра Музира якийсь час житиме в неї. Власова каже, аварії теплотрас біля будинку трапляються часто. За минулий опалювальний сезон через аварії 19 разів відключали опалення.

У мене 400 ударів за секунду пульс був

Поверхом нижче у квартирі Галини Конюшняк, 49 років, вода пошкодила ламінат, паркет і шпалери. Меблі й техніка вціліли. Родина в січні закінчила ремонт. Вимагатимуть 15 тис. грн відшкодування.

— Муляки в квартирі було по кісточки. Я три часа її вимочувала. Сьогодні відпросилася з роботи, бо комісія за комісією приходить. Сказали ще прийдуть через три дні, — каже Галина Конюшняк. Під час розмови чути, як за вікном працює екскаватор.

— Вони вже стільки тут риють, що надоїли. Це не дом, а хтозна-шо! Метр труби розрили, через метр знову риють. У нас у дворі й зелені немає, все порозривали. Дерева повикорчовували, бордюри валяються, — обурюється жінка.

На місці прориву вирили велику яму. Біля працюючого екскаватора сидить працівник "Київенерго", жує тараню.

— Служби випробовували тепломережі. Збільшили тиск у трубі до 18 атмосфер, щоб взимку не прорвало. А воно, бачте, не витримало. Такі гейзери в Києві пробиваються щороку. Причина — зношеність труб, — пояснює Павло Новічков, 52 роки, екскаваторник "Київенерго". Каже, Троєщина і Борщагівка — це райони, де прориви тепломережі стаються найчастіше, бо вони побудовані "на болоті".

Зі слів працівників "Київенерго", труби слід міняти кожні 13 років. На Сабурова їх не замінювали впродовж 20 років.

У п"ятницю комунальники залатали пошкоджену трубу.

Зараз ви читаєте новину «Гейзер пошкодив чотири квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути