середа, 30 березня 2011 09:47

Гарнюня і Спритко стали символами країни

Автор: фото з сайта www.kyivpost.ua
  Гарнюню та Спритка використовуватимуть для створення позитивного іміджу України у світі. На розробку цих персонажів із держбюджету витратили 900 тисяч гривень
Гарнюню та Спритка використовуватимуть для створення позитивного іміджу України у світі. На розробку цих персонажів із держбюджету витратили 900 тисяч гривень

Міністерство закордонних справ у рамках програми "Бренд України" представило мультикові образи українців — хлопчика Спритка і дівчинку Гарнюню. Нові символи мають сформувати позитивний імідж країни. Їх зображуватимуть на сувенірах.

Є три варіанти картинок із персонажами: у національному вбранні, ділових костюмах і гірськолижних комбінезонах. Обоє мають великі блакитні очі.

— Українцям це не властиве, — каже київський народознавець Михайло Волинець, 47 років. — Синьоокі нації, як правило, живуть далеко від екватора. Такими споконвіку вважали скандинавів. Українці ж, за дослідженнями антропологів, були переважно сіро- та кароокі. Недаремно у піснях ідеться про "чорні брови, карі очі". Неправильно зобразили обличчя. Українцям притаманна овальна форма лиця, біла шкіра, ледь випуклі вилиці. Волосся і в чоловіків, і в жінок частіше русяве, ніж чорне або світле. Чому б не дати цим героям автентичні українські імена — Іван, Петро, Наталка, Марія. Який англієць чи іспанець вимовить "Спритко" чи "Гарнюня"? Будуть називати "Стрітом" і "Харею". Це їхніми мовами звучатиме легше.

На розробку символів витратили 900 тис. грн із державного бюджету.

— Девізом нашої держави став вислів Ukraine. Moving in the fast lane, що в перекладі означає "Україна. Рухаючись швидкісною смугою", — розповідає Сергій Саєнко із прес-служби МЗС. — Спритка і Гарнюню розміщатимемо разом з іншими символами України на сувенірній продукції, біґбордах і в промороликах за кордоном. Раніше теж рекламували. Наприклад, до конкурсу Євробачення. Цього року вперше розробили програму такого масштабу.

— Через такі символи з України почнуть глумитися, — вважає художник, арт-директор Олекса Манн. — Навіть через тисячу років після ядерної війни люди, які знайдуть цю бадягу, будуть сміятися і плакати від печалі. Можна перейменувати Спритка на Жлобка, і нічого не зміниться.

Колаж розглядає 32-річна Олена Смалюк, власниця столичного модельного агентства, член журі міжнародних конкурсів краси.

— Блакитноокі моделі були популярні у кінці 1990-х, — пояснює. — Зараз більшість замовників із Європи та країн Сходу просять українських дівчат та хлопців із темними очима. Блакитноокі не підходять і для зйомок у рекламі, бо не викликають довіри. Такий колір вважають ознакою наївної та недалекої людини. Дівчині підвели стрілки над очима — це додає вульгарності, вказує на її легкодоступність. Натомість вій не намалювали, брови зобразили куцими. Тіло непропорційне. У дівчини на жодному малюнку немає ні талії, ні грудей, ні стегон. Хлопець плотний, без широких плечей, з куцими руками і ногами. Зачіски застарілі, українці так не стрижуться.

Зараз ви читаєте новину «Гарнюня і Спритко стали символами країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути