пʼятниця, 12 травня 2017 06:35

"Якби ще сміттєпроводи заварили. Бо в під'їздах дихати нічим"

У центрі міста встановили 50 підземних сміттєвих контейнерів. Перший з'явився на Пейзажній алеї 3 травня.

Виглядає, як звичайна урна на металево-бетонній основі. Щоб викинути непотріб, треба наступити на спеціальну підніжку. На контейнері встановлена система гасіння вогню, сонячні інформаційні панелі та спеціальні датчики. Вони передають інформацію про заповнення баку диспетчеру компанії, яка займається вивозом сміття. Сміттєвоз забирає відходи.

У столиці працюють чотири фірми, які підписали договір із районами та мерією. Є багато приватних компаній, що укладають угоди про вивіз із ОСББ й іншими недержавними установами.

На алеї гуляють близько сотні жінок із дітьми, молодь. Чотирьом іноземцям біля скульптури "Аліса в країні чудес" розповідають історію її створення.

— Раніше обгортки від цукерок, пляшки з-під пива валялися по всій території. Урн бракувало, — каже киянка 34-річна Вероніка. Дивиться, як 4-річна донька спускається з гірки. — Поки що страшно ставати на ту підніжку. Здається, що провалишся. Хоча все міцно встановили. Донька уявляє, що смітник — то чарівна ємність, як у фільмі про Гаррі Поттера.

— Новий смітник береже мені сили й час, — говорить двірник 55-річний Олексій. Замітає біля підзорної труби. — Раніше на всю Пейзажну алею було чотири баки. Їх катастрофічно не хватало. Біля урн лежали гори сміття. Мусорщики витрушували тільки те, що всередині. Решту — залишали. Я позгрібаю, а вивезти ж не можу. Могли тижнями лежати, воняли. Цікаво, як тепер буде. Ще ні разу не забирали.

— Встановлювали нові контейнери з проблемами. Жителі навколишніх будинків протестували, перекривали в'їзд комунальникам. Мовляв, все залишиться під землею, сміття не вивозитимуть, — каже радник заступника мера столиці Олексій Тихонов.

— Працюють шість баків — на Пейзажній алеї, на вулицях Гончара та Богдана Хмельницького. Решту — треба налаштувати, встановити режим температурної чутливості та рівня наповненості.

З металевими смітниками варто прощатися. Вивозять із них сміття переважно раз на добу, вночі. Гуркотять під вікнами. Їх часто крадуть і здають на металобрухт. Особливо на Борщагівці та в Голосіївському районах. Поліція чи не щотижня робить рейди по пунктах збору сировини, штрафують. Але до адміністративної відповідальності притягнути їх не ­можуть, бо покарати можуть лише того, хто краде.

— Ми тіки мічтаємо про такі контейнери, — говорить двірник 47-річний Олександр. Прибирає біля торговельно-розважального центру "Квадрат" на бульв. Перова у спальному районі міста. — Біля житлових будинків на моєму участку стоять металеві на колесах. Запах соотвєтствующий. Криси пасуться, кішки, бродячі собаки розривають пакети. Якби ще сміттєпроводи заварили. Бо в під'їздах дихати нічим.

Мер Віталій Кличко обіцяє, що до кінця року встановлять 250 підземних контейнерів по всьому місту. Наступного року — ще 750.

150 тисяч гривень коштує підземний контейнер на Пейзажній алеї. Виготовлений в Україні. Вміщує 5 куб. м сміття, замінює п'ять звичайних баків.

Нові баки не можна вкрасти

— Нові підземні баки не псують зовнішній вигляд, не смердять. Сміттєвози економитимуть на пальному, бо вивозитимуть непотріб не щодня. Нові баки неможливо вкрасти, — каже еколог 42-річний Олександр Соколенко. — В Європі встановлюють по шість підземних резервуарів для різних видів сміття. У нас ця ініціатива не прижилася. Немає закону, який би зобов'язував сортувати відходи.

Металеві баки — це джерела антисанітарії. У Пущі-Водиці люди щодня складають купи непотребу, вивозять його рідко. У траві, кущах та узбережжі Гідропарку валяється. Відстань між урнами офіційно не прописана. Невідомо, хто має відповідати за чистоту на конкретній території.

Зараз ви читаєте новину «"Якби ще сміттєпроводи заварили. Бо в під'їздах дихати нічим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути