середа, 06 січня 2021 00:06

Електроенергія подорожчала вперше за чотири роки

28 грудня уряд скасував пільгову ціну на електроенергію для населення. Вона становила 90 коп. за перші 100 кВт/год. Із січня сплачуватимемо за єдиним тарифом — 1,68 грн.

— Останнє подорожчання електроенергії було у квітні 2017-го. Тобто чотири роки не змінювали тарифи, — каже експерт з енергетики 40-річний Юрій Корольчук. — У них закладена переважно вартість ресурсу — вугілля, ядерного палива. Крім цього, є витрати на амортизацію, яких потребують атомні, теплові, гідроелектростанції. Зросла вартість паливно-мастильних матеріалів, бензину, дизелю. У 2017–2019 роках підвищували зарплати. Тож мали підтягувати тарифи.

Подорожчання електрики хотіли запустити ще два роки тому. Торік обіцяли підняти з квітня, але почався коронавірус. У грудні прийняли рішення. Але зробили це спонтанно. Треба було попередити українців щонайменше за три місяці. І не посередині опалювального сезону.

Подорожчання найбільше зачепило людей, які користуються електроопаленням. Вони до 3 тисяч "кіловат" оплачували по 90 копійок. Зараз цю норму скасували. Платитимуть по 1,68.

Пільговим тарифом по 90 копійок до 100 кіловат користувалася десь третина населення. Ці люди не мають електричного чайника, мікрохвильовки, кондиціонера. Тільки телевізор, лампочки й зарядку на мобільний телефон.

Із нинішніх 1,68 гривень — 1,65 це вартість транспортування. Тобто за саму електроенергію населення платить 3 копійки. Навіть така ціна не враховує вартість виробництва.

Ціна на електроенергію в Україні залишається найнижчою в Європі. Після нас йде Болгарія — 4,2 гривні. Тариф 1,68 гривень діятиме до 31 березня. Потім його переглянуть. Може, знову зроблять кілька. Але вартість електро­енергії зростатиме.

Населенню доведеться переглянути витрати, обмежувати їх. Частині держава даватиме субсидію. Де братимуть гроші — відкрите питання. Кошти бюджету передбачені на інші витрати. Видатки доведеться переглядати.

Наступна проблема — борги населення. Мінрегіон орієнтувався на цифру 90 мільярдів гривень усіх боргів за комунальні послуги. Але після підвищення ціни на електроенергію, називали цифру 110–120 мільярдів. Не всі отримують субсидію. Люди не зможуть платити. Тому разом із тарифами має зростати рівень достатку.

На ціну товарів і послуг не вплине скасування пільгового тарифу. Електроенергію населення використовує для побутових потреб, а не для виробництва. На вартості товарів позначається зростання ціни для промисловості.

Поширена думка, що вдома можна економити на електроенергії за допомогою двозонного лічильника. Це перебільшення. Так, із 23:00 до 7:00 вартість удвічі нижча. Двозонний лічильник вигідний тим, хто використовує електроопалення. Можна вмикати вночі пральну, посудомийну машину, бойлер. Та більше о цій порі нічого не використаєш. Економія буде незначна.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія подорожчала вперше за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути